Közélet

DW: egy magyar határvadász többet kereshet, mint egy kezdő tanár

Orbán Viktor politikájáról közölt kimerítő elemzést a német DW. A cikk a magyar kormányfő bejelentésével riogat, miszerint újabb határkerítés épülhet a szerb határra, pedig alig jön már errefelé migráns. Írnak még a várható népszavazásról, a szocialisták ellenérzéseiről és az egészségügyi-oktatási krízisről is.

Párban járőröznek a határvadászok a szerb határkerítésnél, Röszke környékén, miközben a szegediek nem szeretik a határzárat, de megértik annak szükségességét – nyitja Orbán Viktor migránspolitikáját elemző cikkét a Deutsche Welle (DW). Orbánról hamar elhangzik a sokat sulykolt közhely: ötleteit a szélsőjobbtól veszi. 2014-ben még elképzelhetetlen lett volna a kerítés, csak egy jobbikos polgármester harsogott erről, de 2015-re a valóság mindent felülírt.

Miközben a Fidesz szárnyal a felmérésekben (a Republikon adatait idézik), Orbán belengetett egy újabb, még komolyabb határfalat a szerb határon. Pedig már alig jön át menekült/migráns Szerbiából Magyarországra, miközben tavaly ilyenkor a napi tízezer ember se volt ritka. A cikk leírja a migránsokkal való bánásmód rendszerét: napi 30 főt engednek be a hatóságok, őket egyből a Vámosszabadi táborba viszik, ami mindössze 204 férőhelyes.

Innen azonban a legtöbb migráns szőrén-szálán eltűnik.

És akkor itt jön be a képbe a népszavazás az Európai Unió által kitalált menekültkvótákról. Felidézik a több százmillió forintba kerülő kormányzati plakátkampányt, ami ellepte a köztereket, a 4,1 millió pamfletet, amit kiküldtek a magyar háztartásokba, sőt Orbán külföldön élő magyaroknak postázott levelét is.

A kritizálók között a szocialista EP-képviselőt, Ujhelyi Istvánt említik, aki szerint Orbán gyűlöletkampánya kivezetheti az unióból Magyarországot, mivel az nemcsak a migránsok ellen, hanem Brüsszel ellen is irányul. Ujhelyit is idézve ezután azt írják,

Magyarország legfőbb problémája jelenleg az oktatás és az egészségügy, az MSZP-s politikus szerint is csak erről tereli el a figyelmet a Fidesz vezette kormány.

Részletezik is a helyzetet, miszerint a magyar kórházak 71 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak 2015-ben és a magyarok kétharmada szerint égetőbb kérdés az egészségügy, mint a migráció. A közoktatásnál azt hozták fel, hogy sok iskolában tanterv és tankönyv se volt a tanév elején a sorozatos államosítások miatt.

Miközben a magyar rendőrség 3000 új határvadászt toboroz, akik féléves kiképzés után már fegyvert és havi 220 ezer forintot is kapnának, egy kezdő tanári fizetés 100 ezer, egy orvosi 140 ezer forint körül jár. A cikk végül kitér arra, a Szerbia és Magyarország között ingázó munkások és diákok mennyire megszokták a kerítést. Ahogy egy szegedi mondta:

A kerítés nem befolyásolja őket. Ha valamit minden nap látsz, az érzékeid kifejlesztenek valamiféle vakságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik