Közélet

Pukli István: Radikalizálódunk és meglepjük a kormányt

Radikalizálódik a mozgalma, de közben kitűnőt kapott a vezetői értékelésében. Megint lesznek tiltakozások ősztől, mert szerinte ami eddig történt az vagy káros, vagy látszatintézkedés. Ha nem kap jövőre új mandátumot, akkor sem megy el politikusnak. Villáminterjú Pukli Istvánnal, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával.
Korábban a témában:

Olvasom, hogy csak szeptember első hetében lesz tankönyvosztás a Telekiben. Azt mondják, hogy ez késői.

Három éve jött egy KLIK-utasítás, hogy szeptember elseje előtt nem oszthatunk tankönyveket, mert nyári szünet van, és nem ronthatjuk el a vakációját a gyerekeknek. Egy időre beálltunk arra a rendszerre, hogy szeptember elsején osztjuk ki a könyveket, mivel azonban elsején egyszerre kellett megtennünk ezt, és nincs elég humánerőforrásunk, ezért több napra elosztottuk a terhelést. De azt gondolom,

minél később kerülnek a tanulókhoz ezek a tankönyvek, annál kevesebb kárt okozunk velük.

Most értékelték mint intézményvezető. Hányas lett a bizonyítvány?

Egyetlen kifogásolnivalót találtak.

Éspedig?

Túl gyorsan viszem végbe a dolgokat.

Mármint mit?

Ha megnézi a pályázatomat, akkor azt láthatja, hogy abból, amit elterveztem, minden megvalósult, sőt több is. Igaz, mivel elvették az igazgatók gazdálkodási jogkörét, ezért az új tornaterem nem készülhetett el. Szóval amihez pénz kellett volna, azt nem tudtam megvalósítani, de a pályázatom szakmai részét teljes mértékben.

Akkor ez egy négyes alá?

Maximális értékelést kaptam. Nem tudnak belém kötni komolyan. Ezért van most ez a hír, hogy „későn” kapnak könyvet a diákjaink. De nyilvánvaló, hogy az első órák minden évben, ismétléssel, rendszerezéssel kezdődnek, szóval egyáltalán nem baj, hogy ezekhez a silány minőségű könyvekhez, csak szeptember 6-án jutnak hozzá a diákok. 12-15.000 Ft volt fejenként a maximum, amiért könyveket rendelhettünk. Egy nyelvkönyv 5-6 ezer forint. Nálunk két nyelvet tanulnak a gyerekek, így képzelheti, mekkora könyvcsomagot kapnak meg „ilyen későn”. Évek óta ez van. Nincs megfelelő minőségű és mennyiségű tankönyv, ezért fénymásolunk, szkennelünk. Azért remélem, a szülők megbíznak az iskolában annyira, hogy a pedagógusok majd csak áthidalják ezt a négynapos szakadékot valahogy.

Jó, valahogy csak elindul a Teleki is szeptemberben, de korábban mintha azt mondta volna, hogy folytatják a tiltakozásokat is. Lesz kockás ing, meg esernyő?

Amit az oktatási kormányzat eddig művelt átalakítás címén, az vagy káros volt, vagy csak látszatintézkedés, ezért nyilvánvaló, hogy a Tanítanék Mozgalom folytatni fogja addig, amíg alapjaiban nem változik meg a rendszer. Amíg tényleges intézményi autonómiát nem kapnak az iskolák, amíg a nemzeti alaptantervet nem csak toldozgatják, foltozgatják, amíg a KLIK átalakítása valóban azt nem jelenti, hogy az iskolák maguk dönthetnek a helyi tantervükről, a gazdálkodásukról és a munkáltatói jogokról, és amíg nincs a rendszerben több pénz, addig érdemi változásokról nem beszélhetünk.

Nem látom, hogy a kormány fogékony lenne az önök javaslataira. Van ötlet arra, hogyan lehetne rávenni őket?

A Tanítanék Mozgalom folytatja. Résen vagyunk, résen leszünk.  Nyilvánvalóan megmozdulások is lesznek, és megígértük, hogy radikalizálódni fogunk, úgyhogy meglepetések is fogják érni a kormányt.

smagpictures.com / Pál Anna
Fotó: Pál Anna/24.hu

Radikalizálódni? Krétával megdobálják a parlamentet? Mit jelent ez?

Olyan módszertannal dolgozunk majd, amivel eddig nem.

Ez nagyon igazgatósan hangzik. Vagyis?

Nem szeretnék még részletekbe bocsátkozni.

Ha én most oktatási államtitkár lennék, akkor kezdhetnék félni?

Nem félni kell, hanem jól csinálni.

Mondjuk csak egy évet kel kibekkelnie a kormánynak, hiszen az igazgatói kinevezése 2017. július 31-én lejár.

Az intézményvezetői értékelésem kiválóra sikerült, idén jönnek az egész iskolát ellenőrizni, akkor megláthatják, hogy itt minden a legnagyobb rendben van, miért ne nyerhetnék én a pályázaton? Hiszen csak ez számít, nem?!

Azt gondolja, megkapja? Akkor nincs b-terve?

Abban az esetben, ha én a Telekin kívül leszek, még aktívabban veszek részt az oktatási rendszer átalakításáért folytatott küzdelemben.

Elmegy politikusnak?

A hideg kiráz a gondolatától is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.