Belföld

Pukliék bizonyítványt osztottak Orbánnak

A pedagógus-szakszervezetekkel együtt tart tüntetést a Tanítanék Mozgalom. A demonstrálók 14 órakor indultak a Március 15. térről, az Erzsébet hídon keresztülsétálva 15 órára értek a Várkert-bazárhoz – itt bizonyítványt osztanak a kormánynak.. Helyszíni tudósítónk szerint 2-3 ezer demonstráló gyűlt össze.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A tüntetés helyszínén szakad az eső, a legtöbben mégis kitartanak, folynak a beszédek. Először Mendei László szólt az eddigi tüntetésekről, majd Galló Istvánné, a demonstrációhoz csatlakozó Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tette szóvá, hogy a köznevelési törvény módosításába nem kerültek bele azok a pontok, amelyekről hosszasan egyeztettek. Kiemelte: a nyári szünet az erőgyűjtés ideje lesz, mert nem adják fel, nem adhatják fel.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ezután Pukli István és Törley Katalin kezdte meg a bizonyítványosztást, a legnagyobb karót, és mellé egy intőt is a rezsicowboynak nevezett Németh Szilárd kapta, de Orbáné is akkora, hogy “kilóg a hátizsákból”. Természetesen minden kormánytag megbukott, a rendezvény végül a Kossuth-nóta eléneklésével zárult négy után pár perccel.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ha a cikkben nem megfelelően jelenik meg a videó, kattintson ide!

Kis balhé

Indulás előtt, a téren felolvasták a már ismert pontjaikat, és kisebb közjáték is történt. Egy férfi közvetlen közelről üvöltötte Pukli István arcába: “Nem megosztani kellene ezt az országot!” Őt a rendőrök kiemelték, tudósítónk lefotózta:

Fotó: Kaufmann Balázs
Fotó: Kaufmann Balázs

Hamarosan vége a magyar oktatás egyik legforrongóbb tanévének. … Egyre többen vagyunk, és egyre dühösebbek vagyunk, amikor látjuk, hogy a kormányzat hogyan tolja tovább a biciklit az iskolák totális államosításával, teszi tönkre a szakképzést, és általában csak bukdácsol az oktatási ügyekben. Nem hagyhatjuk, hogy a kormányzat rossz döntéseinek hatása gyermekeinken csapódjon le. Nem állunk meg. Már így is rengeteg dolgot értünk el az elmúlt fél évben. A megkezdett munkát folytatnunk kell, addig küzdünk, amíg el nem érjük közös céljainkat

– írja a Tanítanék Mozgalom tüntetésre hívó Facebook-bejegyzésében.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A kormány, az MSZP és a pedagógusok

Sokan táblákat vittek magukkal, ezeken olyan feliratok olvashatók, mint az EMMI mostohagyermekei akciószövetség, Szabad iskolát, Gyermekeinkért nem ártani. A résztvevők az Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék feliratú molinó mögött indultak el. Látni lehetett a tömegben magyar és uniós zászlókat, valamint a Szolidaritás lobogóit. A tüntetéshez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Az Oktatási államtitkárság az MTI-n keresztül reagált a tüntetésre: a pedagógusok többsége a párbeszédben hisz, nem az utcai akciókban és politikai hergelésben – írták. Hozzátették: A pedagógusok többsége mára arra is ráébredt, hogy bizonyos kormányellenes erők csak ki akarják használni őket.

Az MSZP támogatja a szombati pedagógustüntetést, mert úgy gondolja, hogy a tárgyalóasztal mellett nem lehet hinni a Fidesznek, Magyarországnak “csak és kizárólag az utcán és tereken kell tudnia megfogalmazni követeléseit” – mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

A tüntetéshez több vidéki nagyváros is csatlakozott, tüntetés folyik ugyanebben az időben Békéscsabán, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik