Közélet

Eltűnt az internetről a Miami Egyetem sporthimnusza, amiből 56-os emlékdal lett

Azt írják, szerzői jogi követelés miatt, noha Desmond Child korábban azt mondta, ingyen ajánlotta fel.

Az 56-os emlékév nagy dobásának szánták az „Egy szabad országért” című dalt, amelynek zenéjét Desmond Child, a világhírű amerikai zeneszerző jegyzi. A dal bemutatója után kiderült, hogy a Miami Egyetem ugyanezt a dalt használta kilenc évvel ezelőtt a sportsikerei megünneplésére, persze nem magyar szöveggel és énekesekkel, de a dallam teljesen ugyanaz volt.

Child akkor azt mondta, hogy barátságból ajánlotta fel a szerzeményt a Miami Egyetem rektorának, de nincs kivetnivaló abban, hogy már „használták”, hiszen szerinte normális, hogy egy dalt szűkebb közönség előtt tesztelnek, mielőtt kiadják.

Csakhogy most, alig néhány nappal azután, hogy kijött a magyar dal, a Miami Egyetem videói elérhetetlenné váltak a Youtube-ról. Erre a 444 bukkant rá. Az biztos, hogy nem önszántukból törölték a felvételeket, a helyükön ugyanis most az az idézet fogad, hogy egy bizonyos SimonsTwin szerzői jogi követelései miatt távolították el.

Azt nem tudni, ki vagy mi az a SimonsTwin, mert internetes kereséssel sem sikerül releváns találatra bukkanni, de furcsa lenne, ha Child-nak volna köze hozzá, miután – állítása szerint – ő maga ajánlotta fel kilenc éve az egyetemnek a szerzeményét. Ahogyan az is érdekes, hogy kilenc évig senkit nem zavart, hogy fent voltak ezek a felvételek a Youtube-on.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik