Közélet

Csalódott Desmond Child az ’56-os emlékdalt ért kritikák miatt

A zeneszerző szerint bevett szokás, hogy egy dalt szűkebb közönség előtt próbálnak ki.

A Facebookon közzétett üzenetben reagált a világhírű zeneszerző, Desmond Child arra, hogy kiderült: az 1956-os emlékévre készült, „Egy szabad országért” című dal nem egy vadonatúj szerzemény, hanem már kilenc évvel korábban, a miami egyetem sportcsapatainak tiszteletére is felcsendült pontosan ugyanez a dallam.

Child közölte: a dalt – amelynek angol címe „Steps of Champions” (A bajnokok nyomában) – több mint egy évtizede dédelgetik közösen Andreas Carlsson svéd szövegíró-producerrel. Miután az első változatát megírták, megmutatta egy barátjának, a miami egyetem elnökének, akik azt kérte, hogy használhassák azt az évnyitó rendezvényükön. Ehhez hozzá is járultak, azzal, hogy a szerzemény nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, mivel nem nyerte el végső formáját és nem döntötték el, mire használják majd a dalt.

Szerinte a zeneipar kreatív folyamatai során bevett szokás, hogy a dalok, daltöredékek korai változatait egy kisebb közönség előtt „tesztelik”.

Desmond Child felidézi: amikor felkérést kapott az 1956-os Emlékbizottságtól, az első gondolata az volt, hogy ez a dal a legmegfelelőbb erre a célra, Orbán Tamás dalszövegével pedig mindent kihoztak a szerzeményből. Azt írja: magyar édesapját, Márfy Józsefet és testvérét, Joeyt is Budapesten temették el. Büszke arra, hogy részt vehet az 1956-os megemlékezésben, és biztos abban, hogy hozzátartozói is azok lennének.

A kereskedelmi jogokat Magyarország előtt senki nem kapta meg – szögezte le a zeneszerző. Ő és szerzőtársai, Andreas Carlsson és Orbán Tamás teljesen ingyen, hazafias gesztusból adták át a dal jogait a magyar államnak, amelynek csak a felvétellel kapcsolatos közvetlen költségeket kellett állni.

Mindezek fényében Child azt állítja,

nagyon meglepte, és csalódott amiatt,

hogy „a magyar sajtó egy része nyílt és tisztességtelen támadást intézett” nemcsak a projekt, hanem az ő személye és „családi élete” ellen is. Azt írja, külön fáj neki, hogy ezt az 1956-os forradalom előtti tisztelgést aktuálpolitikai célokra használják fel. „A történelem most zajlik, és ez az a pillanat, amikor legalább ebben a kérdésben félre kell tennünk minden nézeteltérést, és kéz a kézben haladnunk a bajnokok nyomában” – fogalmazott.

Szerinte a valódi kérdés az, hogy nagyszerű-e a dal? Hazafias érzéseket ébreszt-e a magyarokban, akik azok előtt tisztelegnek, akik életet adtak nekik és megküzdöttek mostani szabadságunkért.

A válasz ott van a könnyeiben minden magyarnak, akiknek lejátszottam a dalt

– zárja üzenetét Desmond Child.

Megpróbáltuk Orbán Tamás szövegírót is elérni a témában, de nem kívánt nyilatkozni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik