Élő Közélet

Lázár: Bayer Zsolt teljesítménye megkérdőjelezhetetlen

Amiről szó esett:

  • olimpia
  • Mezőhegyes
  • szélerőművek
  • földárverésből származó bevételek
  • népszavazás
  • határvédelem
  • v4-ek
  • disznófejek
  • lovagkereszt és Bayer
  • dugódíj
  • metró
  • Sorsok Háza
  • Balaton
  • kerítés
  • Soros
  • ellenkampány

 

 

Lázárnak tetszik az ellenkampány

Bejönnek neki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátjai, amiből legalább ötszázat helyeznek majd el országszerte. Mint fogalmazott, a humor is hozzátartozik a közélethez, csak sajnos Magyarországon kevés van belőle.

Soros!

Felajánlottam már a nemzetbiztonsági bizottságnak, hogy részletes jelentést adok arról, hogy Soros György miként próbálja befolyásolni az Európai Unió döntéseit. Fogalmam sincs miért Soros György akar európai bevándorláspolitikát kialakítani. Egyszer azt mondta egy interjúban, hogy az ő az Orbán-kormány ellenzéke. Magyarország szempontjából hátrányos az ő jelenléte. Ami pedig a magyarországi támogatottakra vonatkozik, abban nem szeretnék állást foglalni. Az újságírók, akik Soros György pénzéből élnek, sokszor kritikával illetik a közmédia munkatársait, hogy adófizetők pénzéből élnek, de nem tudom, miért.

Almatermesztők

A kormánynak viszonylag kevés eszköze van a segítségre, ami az Európai Unió által támogatott. Ha adnának nekik 3 milliárd forintot, ami nem nagy összeg a költségvetés egészét nézve, akár kötelezettségi eljárás indulhatna ellenünk. Vannak beavatkozási lehetőségek, de szűk a mesgye. A földművelésügyi miniszter nagyon jól képviseli ezeket az ügyeket.

Az ország felkészült, hogy a román határon is kerítést kell építeni

A magyar külügyminiszter előbb Ankarában, majd Egyiptomban járt, így felmerül a kérdés, nem Magyarország közvetít-e Merkel és Erdogan között.

Lázár úgy felelt, Magyarország és a V4-ek is tudja, hol a helye, nem vagyunk nagyhatalom, ez nem kishitűség, csak realitásérzék.

Megjegyezte, Törökország stabilitása Európa érdeke, ugyanis az ott állampolgárságot szerző menekültek szintén nyugat felé indulhatnak. És itt most nem százezrekről, hanem milliókról van szó. Elképzelhető, hogy a román határon is kerítés épül majd.

Nincs balatoni hal a vendéglátóhelyeken

Jó döntés volt, hogy a halászatot betiltották, de súlyos probléma, hogy nem lehet a Balaton mellett balatoni halat kapni, és ugyanez vonatkozik a Tiszára is. Orbán Viktor elégedetlenségének adott hangot az ügyben

– így Lázár.

Balcsi

A Balaton melletti kereskedelmi forgalom növekedett, de nem olyan ütemben, mint ahogy arra számítottak. A Fidesz teljesen elkötelezett a Balaton környékének fejlesztése mellett, ősszel egyeztetnek a jövőről.

Sorsok Háza?

– A magyarországi zsidó szervezetekkel konszenzusra kell jutni a múzeum kiállításáról. A kormánynak eszében sincs, hogy a holokauszt túlélőkkel való egyeztetés nélkül hozzon létre nekik emlékhelyet.

– Mennyibe került?

– Súlyos pénzekről van szó.

Dugódíj, metró

A kormány álláspontja továbbra is ugyanaz: nem akarnak dugódíjat.

Ami a 3-as metró felújítását illeti, a főváros nem írt még ki közbeszerzést, így leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetnek el a munkálatok.

Minden nap további késedelmet jelent

– jelentette ki Lázár.

A magyar állam adja a kitüntetést, nem a kormány

Lázár János elárulta, a kormány nem fontolgatja, hogy megkéri Bayert, adja vissza lovagkereszti kitüntetését, civil kezdeményezésekkel amúgy sem foglalkoznak. Hozzátette, a magyar állam adja a kitüntetést, nem a kormány, ezen érdemes lenne elgondolkozni.

Tiszteletben tartom a véleményeket. Akik kitüntetéseket kaptak az elmúlt harminc évben, ugyanúgy az államtól kapták

– fogalmazott Lázár.

A miniszter elmondta, Bayer teljesítménye megkérdőjelezhetetlen, az más kérdés, hogy a szabad szájú publicisztikáival személy szerint sokszor nem ért egyet.

Méltatlannak tartja, hogy ismételgesse madár módjára, hogy mit gondol a zsidóság és a cigányság kérdéséről, amiről Bayer Zsolt korábban többször is sajátos módon fejezte ki véleményét.

Védés-visszavágás

Lázár szerint hatalmas előny az ellenzék számára, hogy nem közvetíti a közmédia a parlamenti üléseket.

Képzelje csak el, hol lenne a népszerűségünk, ha az ország minden hétfőn látná, mit művelnek az országgyűlésben

– válaszolta kérdésre a miniszter.

Egyedi kezdeményezés

Ezt mondta Lázár János arra a felvetésre, miszerint disznófejekkel lehetne elriasztani a menekülteket a déli határon.

Az idei tanévkezdés kisebb terhet jelent a családoknak

Soha ennyien nem kaptak állami támogatást étkezésre és ingyenes tankönyvekre. A mostani az első tanév, amikor minden alsó tagozatos ingyenes tankönyvet kap, amire az elmúlt harminc évben nem volt példa.

A diákok 60-70 százaléka részesül ingyenes, vagy kedvezményes étkeztetésben.

Akkor leszünk egy nemzet, ha ezek a gyerekek egymásért képesek felelősséget vállalni

– tette hozzá Lázár.

A V4 a legakcióképesebb csoport Európában

Orbán Viktor holnap Varsóba utazik, ahol a V4 államfőivel egyeztet. Lázár elmondta, a déli határ megvédéséről sziklaszilárd álláspontja van az országoknak.

Történelmi jelentőségű és súlyú a népszavazás

Lázár elmondta, Magyarország arra készül, hogy megváltoztassa az Európai Bizottság bürokratáinak döntését a kötelező kvótáról. Mivel a kormány ehhez nem elég erős, az emberek segítségét kérik az október 2-i népszavazáson.

Olvasói sztorik