Közélet

Műsordíj: homályos válaszok a terjesztőktől

tévé foci
tévé foci
A nagy felháborodás nyomán megkérdeztük a UPC-t, a Magyar Telekomot és a DIGI-t, van-e olyan szándékuk, hogy az Invitelhez hasonlóan visszamenőlegesen áthárítják majd az RTL és a TV2 által bevezetett új műsordíjat a nézőkre. Ez utóbbi díj bevezetését egy idén tavasszal született kormányrendelet tette lehetővé a két országos vételkörzetű médiaszolgáltató, a két legnagyobb kereskedelmi csatorna számára.

Néhány napja megírtuk: az Invitel szándékai szerint júliusig visszamenőleg ki fogja számlázni azt az idén nyáron bevezetett, lakossági előfizetők esetében havi bruttó 742 Ft-ban maximalizált összeget, amit az RTL Klub és a TV2 kér a csatornái továbbításáért kér a hazai műsorterjesztő cégektől. A tényleges összeg ennél ugyan végül kevesebb is lehet a végén, de a tévénézőknek erre nincsen ráhatása, mivel a kábelszolgáltató és a médiaszolgáltatók tárgyalnak ezekről, hiszen a nézők nem közvetlenül az RTL Magyarországgal és a TV2 Média Csoporttal állnak kapcsolatban. Az alkudozás még most sem ért véget, zajlanak az egyeztetések. Sőt a kábeltévés szolgáltatókat tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség a Médiatanácshoz fordult a műsorterjesztési díjjal kapcsolatban, mivel a Szövetség szerint nem fair a két csatorna által bevezetett új díj, mely aránytalan terhet ró a műsorterjesztőkre és az áthárítás miatt a magyar családokra, ráadásul azt sem tartják tisztességesnek, hogy az amúgy reklámbevételekre is szert tevő TV2 és RTL Klub eközben az állami műsorszórónál, az Antenna Hungáriánál továbbra is fogható marad kódolatlanul, ingyenesen. (A Médiatanácsnak 40+30 napja van, hogy az ügyben döntsön, sőt utána bíróságra kerülhet az ügy, ami további jelentős idő.)

Az Invitel szándékai miatt olvasóink egy jelentős része kiakadt.

Sokan cikkünk alatt azt írták, hogy inkább lemondják majd a tévé-előfizetésüket. Az olvasói felháborodás nyomán mi pedig kíváncsivá váltunk, vajon hogyan vélekedik a műsorterjesztési díjról az Invitelen kívül a többi nagyobb magyarországi műsorterjesztő cég, tervezik-e, hogy azt áthárítják az ügyfeleikre, illetve ha igen, akkor azt visszamenőleg teszik-e majd meg.

Ezt mondták a Telekomnál

Először a Magyar Telekomhoz fordultunk kérdéseinkkel, hogy megtudjuk, a Magyar Telekom előfizetői is számíthatnak-e arra, hogy a TV2 és az RTL Klub műsordíját áthárítják feléjük, illetve ha igen, akkor mikor és mennyit kell majd fizetni, illetve erre visszamenőleg kerülne-e sor. Kérdeztük azt is, vonatkozna-e az áthárítás a Telekom műholdas (SatTV) és IPTV előfizetőire is, vagy csak az analóg és digitális kábeltévés ügyfelekre. Kérdeztük továbbá, hol tartanak a tárgyalásaik az RTL Magyarországgal és a TV2 Média Csoporttal.

A 141 ezer kábeltévé, 302 ezer műholdas tévé és 527 ezer IPTV (összesen 971 ezer tévés) előfizetővel rendelkező vállalat kommunikációs igazgatóságától ezt a választ kaptunk:

A Magyar Telekom folyamatosan értékeli a műsordíj bevezetése miatt kialakult helyzetet, és ügyfelei érdekeit szem előtt tartva egyeztetéseket folytat az RTL-lel és a TV2-vel. A műsordíj miatt bekövetkező esetleges változásokról a jogszabályoknak megfelelően, időben tájékoztatjuk ügyfeleinket ügyfélszolgálati csatornáinkon és számla melletti üzenetben.

A műholdas és a kábeles UPC visszamenőleg biztosan nem kéri

Hasonló kérdésekkel kerestük meg az UPC Magyarország kábelszolgáltatót és a UPC Direct műholdas céget is. Az NMHH adatai alapján 295 ezer műholdas előfizetővel rendelkező UPC Direct cégtől azt jelezték szerkesztőségünknek:

egyelőre mindkét médiaszolgáltatóval folyamatban vannak az egyeztetések, ezért egyelőre nem áll módjukban részleteket közölni a megállapodásról, megígérték viszont a 24.hu kérdésére, hogy a terjesztési díjat visszamenőleg biztosan nem fogják az előfizetőikre terhelni.

Az NMHH adatai alapján a tévés piac 26 százalékával rendelkező UPC Magyarországnál ugyancsak azt mondták, hogy még folynak az egyeztetések a díjváltozás érvényesítésével kapcsolatban. Hozzátették:

bár a díjfizetés kötelezettsége 2016. július elsejétől él, annyit tudunk garantálni, hogy ha változna is a díj, a díjnövekedést mi visszamenőlegesen nem alkalmaznánk, előfizetőinknek azt nem kell megfizetnie.

Kérdeztük, hogy az új díjat valamennyi platform (analóg és digitális) előfizetőire is áthárítják-e majd.

A műsordíj minden platformra, analóg és digitális előfizetőkre egyaránt vonatkozik, akiknek a csatornakínálatában szerepel a TV2 és az RTL Klub csatorna.

Az RTL Magyarországgal és a TV2-vel folytatott tárgyalásaik helyzetéről egyébként mindössze annyit mondhattak:

A tárgyalásaink során arra törekszünk, hogy a lehető legkedvezőbb díjak elérése mellett műsorkínálatunk és szolgáltatásaink bővüljenek, és előfizetőink csomagját további értékes csatornákkal tudjuk gazdagítani.

A DIGI egyelőre néma

Kétszer is kerestük az ügyben a kábeles és műholdas szolgáltató, a DIGI Magyarország sajtókapcsolati feladatait is ellátó munkatársát az elmúlt két napban, de Kállai Annamária azt mondta, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. Így a DIGI szándékairól sajnos egyelőre semmit sem lehet tudni.

Nem kell duplán fizetni

Egy olvasónk egyébként arról érdeklődött e sorok szerzőjénél: ha az RTL Klub vagy a TV2 műsorát SD és HD minőségben is biztosítja számára a kábelszolgáltatója, akkor duplán kell-e fizetnie a műsorterjesztési díjat. Ezzel kapcsolatban Mátsik Emesétől, az RTL Magyarország illetékesétől megnyugtató választ kaptunk:

Azon műsorterjesztő, amely az RTL Klub csatorna SD formátumban való terjesztésére vonatkozó úgynevezett penetrációs vállalást tesz, az mindaddig, amíg a csatornát jogszerűen, a jogszabályokban, az Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) és az egyedi szerződésben meghatározott rendelkezéseknek megfelelően terjeszti, jogosult a médiaszolgáltató által nyújtott technikai többletszolgáltatás igénybevételére, azaz a HD formátumú műsorjel terjesztésére az általa meghatározott csomagban, az ÁSZF-ben meghatározottak szerint. Vagyis az SD és HD együttes megléte esetén nem kell duplán fizetni.

Hasonlót olvastunk ki a TV2 Média Csoport Általános Szerződési Feltételeiből is. A műsordíj bevezetéséről szóló ÁSZF ugyanis eleve az SD csatornáról szól.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik