Média

Visszamenőleg kéri az RTL és a TV2 több száz forintos műsordíját a kábelszolgáltató

tévé vezérlő
tévé vezérlő
Az Invitel arra készül, hogy az RTL Klub és a TV2 által idén nyáron bevezetett műsordíjat ki fogja számlázni az előfizetőinek, méghozzá visszamenőleg. Ez akár havi 742 forint plusz kiadást jelenthet a tévétulajdonosok számára, ha nem tudnak jó alkut kötni a két műsorszolgáltatóval.

Szerkesztőségünk azután fordult tegnap az Invitel telekommunikációs és televíziós műsorterjesztő céghez, hogy a honlapján olyan jellegű tájékoztató jelent meg a napokban, ami alapján feltételezhető volt, hogy a vállalat tovább fogja hárítani a két műsorszolgáltató által idén júliustól igényelt, egy idei kormányrendelet által lehetővé tett extra díjat a fogyasztókra, sőt visszamenőlegesen szeretné azt behajtani az előfizetőin. Az Inviteltől többek között azt kérdeztük, hogy van-e olyan szándékuk, hogy a díjat áthárítják az Invitelnél előfizető tévénézőkre, illetve ha igen, azt visszamenőlegesen szeretnék-e megtenni. Kérdeztük azt is, hogy az előfizetőknek ez pontosan havonta mekkora összeget jelent, illetve nem tartanak-e az Invitelnél attól, hogy a hír hatására dühössé váló, vagy egyszerűen a díjat kifizetni nem képes, kevésbé tehetős előfizetők lemondják majd a tévé-előfizetéseiket. (Az állami műsorszóró, az Antenna Hungária MinDig TV rendszerén ugyanis ingyenesen is fogható lesz a TV2 és az RTL ezután is.)

Kérdeztük továbbá azt is, hogy hol tartanak jelenleg a tárgyalásaik az RTL Magyarországgal és a TV2-vel, kötöttek-e már valamiféle megállapodást. Rákérdeztünk arra is, hogy mit tehetnek azok előfizetők, akik esetleg nem szeretnének többet fizetni a tévénézésért, van-e opció azzal kapcsolatban, hogy esetleg az RTL és a TV2 egy speciális csomagba kerüljön, amit lemondhatnak.

Havi 742 Ft lehet a maximum, de ez még lehet kevesebb

Az Invitel többszöri sürgetésünk nyomán is csak egy néhány mondatos választ adott a fenti kérdéscsokorra.

A TV2 és az RTL Klub – élve egy a közelmúltban kiadott jogszabály adta új lehetőséggel – 2016. július elsejétől műsordíjat kíván szedni programjáért. Mindkét csatorna közölte a szolgáltatókkal az árakat és feltételeket, erről az Invitel levélben tájékoztatta is ügyfeleit. Az Invitel folyamatosan tárgyal a két tévétársasággal, és mindent megtesz az ügyfeleit érintő hatások mérséklése érdekében. Az Invitel meggyőződése szerint lakossági és kisvállalati ügyfelei tisztában vannak azzal, hogy a társaság ma az egyik leggazdagabb csatornakínálattal és változatos televíziós csomagajánlatokkal rendelkezik, és biztos abban, hogy ez a továbbiakban is vonzó lehetőséget biztosít meglévő és leendő ügyfelei számára

– olvasható a reagálásukban, ami alapján sajnos éppen olyan fontos információk nem derülnek ki, hogy akkor mekkora plusz kiadásra is kell számítaniuk az előfizetőknek. Az Invitel honlapján viszont beszédesebb volt. Ott azt írták, hogy a műsordíj alkalmazásának feltételeivel kapcsolatban egyelőre nem tisztázott minden kérdés a csatornákkal, de ami biztos, hogy az RTL Klub és a TV2 által július 1-jén bevezetett műsordíj maximális összege a csatornák általános szerződési feltételei szerint összesen 742 forint lehet havonta, de törekednek arra a szolgáltatónál, hogy a műsordíj mértéke ennél alacsonyabb legyen, illetve hogy előfizetőik döntésük alapján igénybe vehessenek olyan díjcsomagokat, melyek nem tartalmazzák a csatornákat.

Ezeknek a megvalósítása azonban nem csak rajtunk múlik. Bármennyi is lesz a műsordíj, egészen pontosan csak annyi díjat szedünk majd be előfizetőinktől, amennyit a tévécsatornák követelnek tőlük. A fejleményekről tájékoztatni fogjuk ügyfeleinket

– olvasható a weboldalon.

Nagyot változott a kormány álláspontja, ez okozza most a drágulást

Az RTL és a TV2 számára évente több milliárd forint extra bevételt jelentő műsordíjjal kapcsolatos kormányrendelet egyébként annak ellenére jelent meg idén tavasszal, hogy korábban a kormány részéről még azt mondták, meg akarják védeni a tévénézőket attól, hogy egy ilyen díj bevezetésével jelentősen növekedjen a rezsijük. A kormány azonban nem sokkal azután, hogy Andy Vajna filmügyi kormánybiztos kezére került a TV2, hirtelen nagyot változtatott álláspontján, és elfogadta az ezek szerint valóban díjemelést okozó rendeletét, amit egyébként az NMHH már évekkel korábban megígért a két műsorszolgáltatónak.

Kéry Ferenc, a hazai kábeltévé-szolgáltatók képviseletét ellátó Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke egyébként már több hónappal ezelőtt azt mondta a 24.hu-nak adott interjú alkalmával: hidegzuhanyként érte őket a kormányrendelet, és már akkor attól tartott, hogy a tévénézőknek mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk a szerinte rendkívül káros műsordíj miatt. Kéry néhány napja ismét interjút adott a 24.hu-nak. Akkor azt mondta, hogy a Szövetség a Médiatanács segítségét kérte az ügyben, mivel nem tartják fairnek az egész ügyet. A Médiatanácsnak azonban 70 napja van arra, hogy a tévénézők millióit érintő ügyben bármilyen döntést hozzon. Így egyelőre nem tudni, mi lesz, kapnak-e mentsvárat a tévénézők, ha az amúgy jelentős reklámbevételekre is szert tevő RTL Klub és TV2 műsoraiért nem akarnak még a reklámnézésen felül havi több száz forintot fizetni is.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik