Közélet

Nem éltek vissza Voldemort nevével, valaki államtitkot sérthetett

A 168 Óra szerint egyre több jel utal rá, hogy valaki befolyásolta a Mengyi Rolandot is érintő korrupciós ügyben a nyomozását.

A hetilap a belső jelentések alapján kibogozhatatlannak nevezi, hogy a háttérben a NAV-ot irányító Tállai András vagy Polt Péter legfőbb ügyész állhatott. A korrupciós ügy az adónyomozók előtt nőtte ki magát, nekik az erős politikai szálai miatt – a belső protokoll szerint – a legmagasabb szinten kellett ezt jelenteni.

Az adónyomozók már készültek is a rajtaütésre a kenőpénz átadásakor (ez az egyetlen lehetőség, amikor mentelmi joggal rendelkező ellen felléphetnek), de akciójukat lefújták, nem tehettek semmit, amikor Mengyi átvett egy nejlontasakos csomagot. Mivel a NAV jelzése miatt az elbíráláskor elutasították az ominózus fiktív szövetkezeti pályázatokat, a támogatási összeget sem utalták el, csak korrupciós kísérletről lehet beszélni, ami komoly enyhítő körülmény.

A 168 Óra szerint a lehallgatási jegyzőkönyvekből kiderül, a gyanúsítottak egy idő után már azt is tudták, lehallgatják őket.

F. Márta könyvelő 2015. december 17-én arra figyelmezteti E. Zsolt gyanúsítottat, hogy „óvatosan beszéljen, mert ki van baszva operatívra”.

A beszélgetések elemzése alapján a hetilap szerint egyértelműnek tűnik, hogy valaki vagy valakik államtitoksértést követtek el. A Központi Nyomozó Főügyészség nem indított eljárást minősített adattal való visszaélés bűntette miatt, „csak” különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali vesztegetés miatt nyomoz.

Az ügyészség nem kezdeményezte az ügyben a mentelmi jog felfüggesztését – mondta lapunknak Simon Richárd ügyészségi szóvivő. Mengyi Roland országgyűlési képviselő korábban azt mondta, ő nem követett el semmit, a gyanúsítottak – akiket ismer – visszaéltek a nevével. Makó Sándor, F. Márta védője a 168 Órának most azt mondta, védence nevében visszautasítja azokat az állításokat, miszerint visszaéltek volna Mengyi Roland képviselő nevével. Állítja: védence az ügy áldozata.

A hetilap megkereste az ügyészséget és a NAV-ot, hogy miért maradt a kenőpénz átvételekor a rajtaütés, miért nem próbálták a pályázatoknál feltárni az egész hálózatot, de a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás érdekei miatt nem akart válaszolni, a NAV pedig nem reagált.

A 168 Óra két hete indította cikksorozatát, rendőrségi iratok, lehallgatási jegyzőkönyvek alapján, amelyek után az ellenzék ügyészségi eljárást és Mengyi Roland lemondását követelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik