Közélet

Molnár Gyula: nem lehet holnaptól kannabisz az MSZP jele

Az új pártelnök azt szeretné, ha őket is úgy szeretnék, ahogy Orbán Viktort szereti a saját értelmisége akkor is, ha vállalhatatlan dolgot tesz.

Erős mondatokkal teletűzdelt interjút adott a szocialisták új elnöke, Molnár Gyula a Mozgó Világnak. Pontosabban még megválasztása előtt készült az interjú, de most jelent meg.

Magyarország legegyszerűbb választása

Az mindjárt az elején kiderül, hogy Molnár magától értetődően az ellenzéki összefogás részének tartja az LMP-t. Úgy vélte,

akkor kerülnek a helyükre a dolgok, ha az MSZP-DK-LMP trióból valamelyik húsz százalék fölé keveredik,

mert onnantól sokkal egyszerűbb lesz gesztusokat tenni, ajánlatokat megfogalmazni”, amíg viszont magukat közel azonos erejűnek definiáló pártok „tepernek”, addig a 2014-es rossz összefogás ismétlődik meg.

Szerinte

elő kell állítani Magyarország legegyszerűbb választását,

ami arról szól, hogy akarják-e, hogy Mészáros Lőrinc még több közbeszerzést nyerjen vagy Andy Vajna felesége még többet pihenjen Nizzában. A Jobbik szerinte az Európával való szakítást jelenti, a baloldal viszont normális életet. Úgy vélte, értelmetlen a Fidesz másfélmilliós táborával foglalkozni, mert számukra Orbán hitkérdés, semmi nem tud kiderülni róla, ami eltántorítaná a rajongókat.

A kanalas gémek nemi élete szikes talajon

Úgy vélte: Orbán Viktor alaposan megszervezte, hogyan lesz közpénzből pártfinanszírozás, és a Fideszbe mélyen beépültek az oligarchák, a szocialisták körül pedig a kormányzásuk idején is csak lazán tűntek fel. Ugyanakkor hozzátette: ha növekedésnek indul az MSZP támogatottsága, az várakozást generál, lehet kérni a velük szimpatizálókat, a vállalkozókat és az értelmiséget, hogy segítsék őket. „Mára oda jutottunk, hogy Farkasházy Tivadar azt kérdezi a Klubrádióban, hogy vajon megjön-e valaha is az MSZP esze!” – mondta.

Végre el kéne kezdjen szeretni bennünket a mi értelmiségünk, ahogy Orbán Viktort szereti a saját értelmisége akkor is, amikor vállalhatatlan lépéseket tesz

– jelentette ki Molnár, majd azzal próbálta enyhíteni ezt a kijelentést, hogy neki „az is elég, ha kicsit türelmesebbek, ha bíznak bennünk, és szólnak, ha mi teszünk vállalhatatlan lépéseket”.

Szerinte nem az a lényeg, hogy tízezreket utcára vigyenek, hanem az, hogy az események bekerüljenek a médiába.

Elképzelésem szerint a teteje kommunikál, az alja hitelesít

– mondta, hozzátéve, „ne ugyanaz a beszéljen a kanalas gémek nemi életéről szikes talajon, mint akihez a brazil esőerdők vészes fogyása tartozik”.

Politikai mese

Kiderült: ő maga is tart attól, hogy az MSZP „retkesattilája” lehet belőle, bár a gyors összeomlás kizárt. Szerinte a párt 2010-ben azért is bukott, mert morálisan megingott.

Kis hiba után elég, ha bocsánatot kér az ember, mi viszont nagyot hibáztunk, ilyenkor sokáig kell vezekelni, kevés, ha azt mondom az asszonynak, hogy bocsi, ráestem a nőre

– jelentette ki. Szerinte az új elnöknek az a dolga, hogy „új politikai mesét építsen”.

Mára végképp elfogyott a sztorink, a kádári nosztalgia maradékát Orbán vitte el.

A választásig hátralévő két évben Molnár szerint már nem szabad hirtelen fordulatot csinálni, mert azzal a törzsszavazói bázist veszélyeztetnék.

Nem lehetünk hirtelen hepipárt, nem lehet holnaptól kannabisz a jelünk.

Felidézte, amikor az osztrák baloldaliak vezetője 1990-ben elhívta a bécsi ifjú szocialisták küldöttgyűlésére,

ahol annyi Che Guevara-jelvényt, Lenint, vörös csillagot, annyi Mao-sapkát láttam, mint életemben soha, miközben nálunk idehaza ezeknél kínosabb viselet nem létezett.

Bár ő sem maós pólóban képzeli az MSZP jövőjét, de azon szerinte ideje elgondolkodni, hogyan vonzzák be a fiatalokat, 2018 után hogyan mutassanak kifelé radikálisabb felületet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik