Közélet
orban-viktor-felcsuton(650x433).jpg (Array)

Családtagjaik nevén halmozzák a vagyont a politikusok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 29. 09:24

A hozzátartozók vagyonnyilatkozata ugyanis nem nyilvános, ők viszont így „nem vagyonos emberként” tetszeleghetnek a közvélemény előtt.

Vagyonnyilatkozatai alapján szinte semmije sincs Orbán Viktornak, felesége nevén viszont számtalan ingatlan van – írja a Direkt36.

Emlékeztetnek: Orbán Viktor a családja gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság meghallgatásán, 2005-ben a felesége nevén lévő felcsúti földekről úgy beszélt, mint sajátjairól, noha vagyonnyilatkozataiban soha nem szerepeltek földek. A bizottság akkor az Orbán-család felcsúti és sárazsadányi földvásárlásait, valamint tokaj-hegyaljai borászati vállalkozását vizsgálta.

Több tucat ingatlan

Orbán Viktor egészen addig, amíg 2010-ben miniszterelnökké választották, minden évben nyilvánosságra hozta felesége, Lévai Anikó vagyonnyilatkozatát is. Ebből kiderül, hogy bár a miniszterelnök saját vagyonnyilatkozata nagyon puritán, felesége tekintélyes ingatlanvagyont halmozott fel. 2010-es vagyonnyilatkozatában az Orbánnal közös budapesti családi házon kívül 38 ingatlant sorolt fel. Ebből 14 – többségében földek – Szolnokon vannak, ezeket egy kivételével örökölte. Az ingatlanok több mint fele viszont, több mint 60 hektár Felcsúton és környékén terül el, ezeket 2001 és 2010 között vásárolta.

Lévai az első felcsúti földeket 2001 őszén szerezte meg. Az Orbán-család vagyonosodását vizsgáló bizottság jelentése szerint 6 millió forintot fizetett értük, noha a környék akkori átlagáraival számolva dupláját érhették. Nem sokkal a földvásárlás után az Országgyűlés az Orbán-kormány előterjesztésére 2,7 milliárd forintot szavazott meg a Felcsút környéki települések vízrendezésére, aminek hatására jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, 2005-ös átlagáron számolva Lévai földjei már 34,3 milliót értek.

Lévai Anikó nevén van az a stadion melletti parasztház is, amely az elmúlt években Orbán Viktor házaként vált közismertté. 2013-ban a miniszterelnök megvette magának a szomszédban lévő telket és kis házat az addig ott lakó idős férfitól, az utca következő háza pedig Orbán apjáé, Orbán Győzőé, ő 2010-ben vásárolta meg azt.

Orbán 2010-ben hagyott fel azzal a szokásával, hogy felesége vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozza. A Direkt36 rámutat: a vagyonnyilatkozatok nem sokat árulnak el arról, mi lehetett az ingatlanvásárlások fedezete. 2010 előtt nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozataiban a miniszterelnök felesége nem vallott be jövedelmet.

„Lüke rendszer”

A Direkt36 arra az esetre is emlékeztet, amikor Sipos Péter, egykori XII. kerületi PM-es önkormányzati képviselő „egyik évről a másikra nincstelen lett”. Több százmillió forintos vagyonát a gyerekei nevére íratta és a pénzét is odaadta nekik, arra hivatkozva, hogy „ő már öreg”, majd megjegyezte, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer „lüke rendszer”, hogy az ilyen vagyonátrendezések nyomon követésére nem ad lehetőséget.

Gyurcsány Ferenc nemrég döntött úgy, hogy megválik céges érdekeltségeitől és csak a politikára fog koncentrálni, tanácsadó cégét, az Altust pedig „odaajándékozta” feleségének. Vagyis a jövedelem a családban marad, csak nem fog megjelenni Gyurcsány vagyonnyilatkozatában. A volt miniszterelnök a Direkt36 megkeresésére azt mondta: nem dugják el vagyonukat, és csatolta Dobrev Klára legutóbbi vagyonnyilatkozatát is, amiből kiderül, hogy az ő nevén van a család budai háza, Gyurcsánnyal közösen birtokolja a kötcsei nyaralót, és van néhány céges érdekeltsége is, de megtakarításai nincsenek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tokaji szőlőt és budai lakást vett kiskorú gyerekei nevére, de már 2006-ban kiderült, hogy akkor másféléves kisfiának tulajdonrésze van egy révfülöpi nyaralóban, amely Lázár vagyonnyilatkozataiban nem szerepelt, annak ellenére, hogy élete végéig tartó haszonélvezeti joga van rá. Pedig 2013 óta a haszonélvezeti jogot is fel kell tüntetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.