Közélet

Nem lesz népszavazás az ingyenes kéményseprésről

24.hu
24.hu

2016. 07. 18. 21:53

A választási bizottság szerint költségvetési vonzata lenne a döntésnek, és nem egyértelmű a kérdés.

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette hétfői ülésén a kéményseprés gyakoriságáról szóló népszavazási kezdeményezést. A kérdést a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba magánemberként nyújtotta be, így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam törvényben biztosítsa a lakosságnak a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a kémény vagy a tüzelőberendezés típusától?

A választási bizottság többsége úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, viszont az elutasító határozat ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, Bodolai László, az LMP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja és Lovas András, a KNDP delegáltja.

Patyi András, a bizottság elnöke azt mondta, a kérdés azért nem hitelesíthető, mert a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény felhatalmazást ad a belügyminiszternek, hogy szabályozza a tevékenység szakmai szabályait, a kezdeményezés pedig egy ilyen kérdést, az ellenőrzés gyakoriságát érinti. Vagyis a kérdés a belügyminiszteri rendelet módosítására irányul, népszavazást viszont csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet rendezni.

Más tagok viszont úgy érveltek, hogy az Országgyűlés visszavehetné a belügyminiszterhez delegált jogalkotási feladatot, és az állampolgárok tudnak dönteni ebben a kérdésben, amely „nem túl szakmai”.

A határozatot megszavazó tagok szerint viszont a jelenlegi kétévenkénti ingyenesség kiterjesztésének van költségvetési vonzata is, és a kérdés nem egyértelmű.

Az NVB többsége végül arra hivatkozva tagadta meg a hitelesítést, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe, nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműségnek, valamint költségvetési kérdésként értelmezve tiltott tárgykörre vonatkozik. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.