A Városi Gorillák urbex csapata fogta magát és legutóbb az elhagyatott Globus gyárba nézett be. Elkértük a képeket és írtunk néhány érdekességet a fotók mellé.

A Weiss-család 1882-ben megalapította a Globus elődjének tekinthető Első Magyar Konzerv- és Ércárugyárat. Kezdetben a katonai kincstár megrendelésére hús- és kávékonzerveket, a lakosság részére pedig gyümölcs- és zöldségkonzerveket gyártott.

1947-ben a társaság az államosítás első lépcsőjében került állami tulajdonba a Nehézipari Központ irányítása alá.

A fotókon látható gyártelep eredetileg sörgyárnak épült 1912-ben, melyben a Fővárosi Serfőző működött. 1943-ban vásárolta meg a Dreher Sörgyárak Zrt., később pedig a mai Globus Konzervipari Rt.-hez került.


1965-ben a Budapesti Konzervgyár exportjogosítványt kapott, mely révén elsősorban húskonzerveket exportálhatott az Európai Gazdasági Közösség országaiba.

1991-ben a vállalat nevét Globus Konzervgyárra változtatták, és „Globus, a megbízható minőség” szlogennel értékesítési kampányt indítottak.

„Célunk, hogy tevékenységünkkel, termékeink egyenletes minőségével megfeleljünk a nemzetközi előírásoknak és vevőink termékeinkkel szemben támasztott követelményeinek.”

2006 májusától a Globus a tevékenységét a francia CECAB csoporthoz tartozó UFM többségi tulajdona alatt folytatta, az igazgatóság kezdeményezésére, a közgyűlés jóváhagyásával 2006. augusztus 22-től a Budapesti Értéktőzsdéről a társaság részvényei kivezetésre kerültek.

2009 júliusában a Globus eladta a Globus Védjegyet a konzervált hústermékek csoportban a készételek, a löncs- és vagdalthúsok, szendvicskrémek és pástétomok kategóriában a csehországi Hamé a.s. részére.

A termelés 2009-ben megszűnt.





A képeket köszönjük a Városi Gorillák csapatának.
