Közélet

Rendkívül rosszak a körülmények a körmendi menekülttáborban

Az újságírókat be sem engedik a hatóságok.

Nem véletlenül nem engedik be a sajtót a körmendi menekülttáborba – derül ki az Abcúg riportjából. A létesítményben uralkodó körülményekről Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő készített fényképeket.

A menedékkérőket tűzforró katonai sátrakba zsúfolják. Az ételt egy napra előre kiosztják számukra, de hűtőszekrény nincs, a melegben minden gyorsan megromlik és hangyák lepik el. Nincsenek polcok, szekrények, minden holmi a földön van. A higiéniai körülmények rosszak, a lakók harmada rühes.

A táborban uralkodó állapotokat sokan megelégelik, és átszöknek a határon Ausztriába. A Magyar Helsinki Bizottság helyben dolgozó jogásza szerint két hét alatt a táborlakók 40-45 százaléka is kicserélődik, de a magyar hatóságok sem különösebben marasztalják őket.

A sátortábort májusban ideiglenes befogadó állomásként nyitották meg, de nem tudni, meddig üzemel. A Belügyminisztérium az Abcúggal annyit közölt, hogy a befogadó állomás működése a migrációs helyzet alakulásától függ. Azt állítják, senki nem fertőzött rühvel, és romlandó élelmiszereket sem osztanak.

Az Abcúg egyébként pert indított az állam ellen, mert szerintük sérti a sajtószabadságot, hogy kitiltják a menekülteket befogadó létesítményekből az újságírókat. Az eljárás strasbourgi szakaszban van – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik