Közélet

Kezdődik a kampány, de lehet, hogy a választáson sem kellene indulni

A kvótaellenes népszavazással elindul a 2018-as választási kampány, Lázár János és Kovács Zoltán már hergeli a közvéleményt. Az ellenzék hatalmas lemaradásban, de a bojkott megmentheti őket.

A Fidesz hosszú kampányt nyit, a héten szerdáig Ádernek döntenie kell, mikorra tűzi ki a kormány kvótaellenes népszavazását, ami nagyjából ötmilliárd forintba kerül majd.

Az alapozást már elkezdték a kormány erős emberei, csütörtökön Lázár János, pénteken pedig Kovács Zoltán nyilatkozta azt, hogy nem tudna az EU-ban maradás mellett szavazni.

Orbán megengedte

A miniszterelnök a múlt heti EU-s csúcs után egy sajtótájékoztatón azt mondta ugyanakkor, hogy szerinte csak menekültellenes népszavazás van az asztalon, és ha csak a kilépéssel lehet megállítani a migrációt, ott már rég bajok vannak.

Az EU-s kilépéssel kapcsolatban – meg úgy egyébként mindennel kapcsolatban – az ő szava az irányadó, információink szerint Lázár is, Kovács is kormányfői engedéllyel, a hangulat fokozása miatt mondta azt, hogy kilépne.

Hiányzik a kétharmad

A Fidesz ősszel módosítani tervezi a korábban már a saját képmására alakított választási törvény két, egyébként logikusan nehezen alátámasztható, de annyira nem lényeges elemét – a nemzetközi kritikák miatt. A külhoni magyaroknak meg kellene erősíteni regisztrációjukat, hogy szavazójogot kapjanak, a két százalékot el nem érő pártokkal pedig visszafizettetnek az állami támogatásokat.

Csakhogy nincs kétharmad, ehhez pedig nagyon kellene, a Fidesz-KDNP az ellenzékre, vagy legalábbis annak egy részére van utalva.

Akik pedig romokban:

  • a Jobbik néppártosodik, szavazótábora átalakulóban, aminek most épp a zsugorodó fázisát éli,
  • az LMP nyögi Schiffer kivonulását,
  • a DK talán még most a legpotensebb,
  • az MSZP új elnökkel, akinek a névjegykártyáján még meg sem száradt a tinta,
  • a többiek pedig (Együtt, PM, Liberálisok) ugyanazt csinálják, mint eddig – túlélnek.

Így az ellenzéknek kérdés, segítse-e úgy a kormánypártokat, hogy előnye nem származik belőle.

Aránytalan

Úgy tudjuk, a baloldali ellenzéki pártok körül és mögött mozgó politikai gondolkodók az utóbbi időben éppen ezért azt vetették fel a vezető politikusoknak, hogy kössék feltételhez a támogatást, ami pedig az lenne, hogy álljon vissza az arányos választási rendszer, különben bojkottálják a 2018-as választást.

A Fidesz 2011-ben varrta a saját kabátjához a választási rendszert, az elsöprő győzteskompenzációnak volt köszönhető a kétharmad is.

  • 2010-ban az összes listás szavazat 53,6 százalékáért a mandátumok 68 százalékát vitték el,
  • 2014-ben 43,5 százalékért cserébe a képviselői helyek 67 százalékát.

Ezek után több szakértő és politikai gondolkodó úgy látja, amíg fennáll ez az aránytalanság, a jelenlegi ellenzék számára politikai hozománya nem lehet egy Fidesz-uralta terepen a választásnak, ellenben egy bojkott

  • nem legitimálná a választást, amit így hiába nyerne meg a Fidesz,
  • óriási nemzetközi visszhangot váltana ki, ami ráirányítaná a figyelmet az aránytalanságokra és
  • adott esetben meghátrálásra késztetné a kormánypárti hengert.

Vívódás

Amíg a szakértők könnyen ki merik jelenteni, legyen bojkott, addig a politikusok már nem ennyire határozottak, információink szerint az egymás közti beszélgetések során, amikor felvetődött az el nem indulás lehetősége, a legtöbb pártember óvatosan fogalmazott és egyelőre úgy látja, inkább indulna.

Azzal együtt is, hogy mindenki tudja, a saját pályáján nehéz legyőzni a Fideszt, de egyrészt a választóknak nehéz lenne elmagyarázni, miért nem szerepel az adott párt a szavazólapon, másrészt mindenkiben munkál a szavazatszerzés, a szavazatmaximalizálás logikája, a bojkott pedig nullát hoz ebből.

A 24.hu információi szerint a közeljövőben megszaporodó ellenzéki háttérbeszélgetés központi kérdése lesz a 2018-as választás bojkottjának lehetősége, azzal együtt, hogy most legalább ugyanakkora esély van annak a hallgatólagos megegyezésnek is az elfogadására, hogy „elindulunk, de 2018 helyett inkább 2022-re készülünk.”

Kiemelt kép a 2014-es választási kampány idejéről, MTI / Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik