Belföld

Ötmilliárdba kerülhet a kormány kvótaellenes népszavazása

Az Alkotmánybíróság jövő hét elején hozhat döntést.

A jövő hét elején, várhatóan kedden dönt a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazásról az Alkotmánybíróság – írja a Magyar Nemzet. A referendumot szeptember 4. és október 9. közötti időpontra tűzheti ki az államfő.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a népszavazást, miután egy héttel korábban a Kúria elutasította a kérdéssel kapcsolatos tartalmi kifogásokat. Ugyanakkor a határozatokat megtámadták az Alkotmánybíróságon.

Az Országgyűlés 4,94 milliárd forintot szavazott meg a népszavazás várható költségeire. Eszerint a hirdetmények kifüggesztésére szavazókörönként 3 ezer forintot fordíthatnának, a szavazóhelyiségek működtetésére egyenként 4 ezer forint jutna, a helyi szavazatszámláló bizottság tagjai pedig 20 ezer forintot kapnának munkájukért. A külképviseletek minden ezer szavazási levélcsomag után 10 ezer forint többletköltséget számolhatnának el, a külképviseleti választási iroda vezetője pedig 30 ezer forintos díjazást kapna. A Nemzeti Választási Iroda elnökének, Pálffy Ilonának 1 millió forint tiszteletdíjat különítenének el.

Az „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” szlogennel zajló kormányzati propaganda kiadásait 3 milliárd forintos keretből fizetik. Ahhoz egyébként, hogy a referendum érvényes legyen, több mint négymillió választópolgárnak kell szavaznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik