Közélet

Inkább a nép, mint Orbán válasszon államfőt

Áder és Orbán  (Áder és Orbán )
Áder és Orbán  (Áder és Orbán )
A Jobbik szerint ez sokat javítana a közérzeten.

A Jobbik átírná az Alaptörvényt, hogy a köztársasági elnököt a választók általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással választhassák meg öt évre.

Az előterjesztők (Dúró Dóra, Staudt Gábor, Szilágyi György és Vona Gábor) indoklása szerint

Magyarországon általános válságjelenség, hogy az emberek nem érzik úgy, hogy a politika és a közélet róluk szólna, távol érzik maguktól az ország ügyeinek intézését.

Szerintük a rossz hangulatot fokozza, hogy mára egyértelművé vált a legtöbb embernek, olyan fontos kérdésben is egy ember, (a ma születésnapját ünneplő) a miniszterelnök dönt arról, ki képviselje legfelsőbb szinten a magyar embereket, vagyis ki legyen a következő köztársasági elnök.

A Jobbik ezen úgy változtatna, hogy megadja a lehetőséget a választóknak, hogy közvetlenül választhassák meg az államfőt, így biztosítva nagyobb legitimitást is a tisztség számára.

Ebben az esetben nem elég egy pártkatonát jelölniük a vezető pártoknak sem, hanem rákényszerülnek, hogy népszerű és alkalmas jelölttel mérettessék meg magukat.

A választás részletkérdéseit nem az Alaptörvényben, hanem sarkalatos törvényben szabályoznák, most csak az Alaptörvény-módosítást nyújtották be, hogy a közvetlen elnökválasztás alkotmányos alapjait megteremtsék és elindítsák a közös gondolkozást a részletszabályokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik