Belföld

Dúró Dóra nagyon csalódott

Még nem döntötte el, hogy korábbi ígérete szerint lemond-e a Jobbikban betöltött tisztségeiről.

A Jobbik elnöke érvényesítette nem engedte alelnöknek indulni férjét, ezért Dúró Dóra rendkívül csalódott. A Magyar Nemzetnek azt mondja, Vona Gábor a döntésével emberileg és politikailag is nagyon nehéz helyzetbe hozta. A pártelnöknek már akkor levelet írt, amikor férjével közölte döntését. Kérte, beszéljenek. Ez megtörtént.

Elmondta Vona Gábornak, hogy emberileg nem lát más megoldást, mint azt, hogy négy tisztségéről – a kulturális bizottság elnöki, a frakcióvezető-helyettesi, a valódi nemzeti konzultációban viselt oktatási témafelelősi és az értelmiségi holdudvarért felelős képviselői posztjáról – lemond. Komoly kétségei voltak, vannak tudja-e folytatni.

Azt Vona neki elismerte, hogy erkölcsileg nehéz a helyzete, de nem érezte, hogy a pártelnöknek is annyira fontos lenne, hogy folytassa a munkát ezeken a területeken, inkább protokollárisnak gondolja az ő marasztalását.

Velem szemben egyrészről elvárás, hogy szolidáris legyek a férjemmel, másrészről az is, hogy folytassam azt a munkát, amire a frakció és annak vezetése megválasztott, felkért.

Egy biztos: a legnagyobb támogatója ebben a helyzetben is a férje. Novák Előd és a frakció több tagja is győzködi, hogy folytassa a munkát, de még nem döntött. Legkésőbb a tavaszi ülésszak végéig megteszi.

Addig remélem, hogy csillapodnak egy kicsit a kedélyek.

Biztatást kapott Volner Jánostól is, aki a jövőben frakcióvezető lesz. Ez is befolyásolhatja. A döntést együtt hozzák Novák Előddel, ő továbbra sem érzi, hogy tudja így folytatni. A képviselői mandátumáról egyikük sem mond le.

Képviselőként az ember tesz egy esküt – mi a Szent Korona előtt is –, hogy az elkövetkező négy évben a legjobb tudásával szolgálja a nemzet ügyét. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az ember erről lemond, de a mostani nem ilyen.

Vona 80 százaléka

Az nem volt kérdés egy pillanatig sem, hogy Vonát támogatják. Ő és Novák Előd is őt tartják a legalkalmasabb elnöknek. Dúró nem is tudja elképzelni, hogy a 2018-as választásnak úgy menjenek neki, hogy nem ő vezeti a Jobbikot, bár a 80 százalékos támogatottság – mivel titkos volt a szavazás – őszintébb képet ad.

A küldöttek talán így akartak visszajelzést adni a pártelnöknek az elmúlt hetekről. A 80 százalék ugyanakkor nagy többség, Vona legitim vezetője a pártnak, ő is támogatja.

A Jobbiknál most nagyon hasonlót látunk, mint a Fidesznél a kilencvenes években. Krekó Péter szerint Vona Gábor sok szempontból mintának tekinti Orbán Viktort. Azt vallja: „aki nem ért velem egyet, inkább menjen a pártból”.

A Political Capital igazgatója erős üzenetnek nevezte, hogy Vona Gábor egyedüli indulóként is csak 80 százalékot kapott a kongresszuson. Ha egyes alelnököket ki kell zárni a versenyből – folytatta –, az nem azt mutatja, hogy erős a vezető, hanem azt, hogy fél, a tagság elégedetlenségét érzékelve próbál előremenekülni.

Krekó Péter biztosra veszi, hogy ez pártszakadáshoz fog vezetni. A Jobbiknak már az is kedvező forgatókönyv lesz, ha csak a tagsága 20 százaléka válik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik