Közélet
Budapest, 2016. április 30.
Résztvevõk az MSZP Elég volt, Matolcsy! címmel tartott demonstrációján Budapesten a Szabadság téren az MNB épülete elõtt 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

MSZP: Matolcsynak enyves a keze

24.hu
24.hu

2016. 04. 30. 18:20

Korábban a témában:

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének lemondását követelő tiltakozást tartott azt MSZP szombaton a jegybank fővárosi székháza előtt – számolt be az MTI.

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezető-helyettese a mintegy száz demonstráló előtt felszólalva úgy fogalmazott, “Orbán Viktor jobbkeze lebukott” , Matolcsy Györgyről ugyanis kiderült, hogy “enyves a keze”.

Hogyan nyúlták le a pénzt?

Emlékeztetett, egy éve elsőként fordult a jegybank alapítványaihoz annak kiderítésére, mire fordítják a nekik juttatott, összesen több mint 260 milliárd forint közpénzt. A Fidesz ezt követően törvénnyel akarta eltitkolni a költekezést, az Alkotmánybíróság viszont ezt nem engedte, így kerülhetett nyilvánosságra az alapítványok gazdálkodása – fejtette ki Tóth Bertalan. Egyben követelte, hogy a szervezetek hozzák nyilvánosságra azt is, kik azok a magánszemélyek, akik sok százmillió forinthoz juthattak.

Kiemelte, az adatok nyilvánosságra kerülése után megdöbbent, hogy az alapítványok “hogyan nyúlták le a pénzünket”, miként finanszíroztak “rokonokat, haverokat, barátokat: Szemereyt, a Tiborcz-családot, Mészáros Lőrincet, Garancsi Istvánt”.

Tóth Bertalan szerint Matolcsy Györgynek nincs más választása, mint a lemondás, mivel kuratóriumi elnökként is “asszisztált ehhez a disznósághoz”.

A szocialista politikus közölte, amint teheti a következő napokban személyesen is átadja a jegybankelnöknek “búcsúajándékát”, egy Monopoly-társasjátékot. “Matolcsy György, ezzel játsszál, ne a pénzünkkel!” – mondta, felmutatva a társasjátékot.

A történelem szégyenlapján

Burány Sándor, az MSZP parlamenti képviselője beszédében aláhúzta, a kormány állításával szemben nem a jegybankot támadó ellenzék vagy az újságírók a felelősek a gyenge forintért, hanem Matolcsy György. Az ellenzéki politikus azt mondta, az MNB akkor lenne fair, ha visszaadná a költségvetésnek azt a pénzt, amelyet a forint gyengülésével keresett. Ezzel szemben a “történelem szégyenlapjaira” kívánkozik, hogy Matolcsy György “luxuscélokra” fordította a hazai fizetőeszköz gyengülésével szerzett pénzeket – fogalmazott Burány Sándor.

A rendezvényen felszólalt Kálmán-Pikó István, a Queastor-károsultak egyik képviselője is, aki szintén lemondásra szólította fel a jegybankelnököt, és vele együtt az egész kormányt is. Hangsúlyozta, az MNB-nek drága ingatlanok és festmények helyett a bajba jutott hiteleseket és befektetőket kellett volna támogatnia nyereségéből.

Az egyórás demonstráció “nagyrészt idősekből álló részvevői” a felszólalások alatti bekiabálásokkal és magasba emelt transzparensekkel fejezték ki a jegybankelnökkel szembeni ellenérzéseiket – jegyzi meg az MTI.

Fidesz: az MSZP idegen érdekeket szolgált

A Fidesz-frakció szerint a baloldal idegen hatalmakat szolgál, amikor “a nyereségesen működő Magyar Nemzeti Bankot és a forintot támadja”. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja ezt Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető-helyettes arra szavaira reagálva közölte az MTI-vel.

A Fidesz közleményében azt írja: a baloldal kormányzása alatt a jegybank idegen érdekeket szolgált, naponta szivárogtatott a Nemzetközi Valutaalapnak magyar nemzeti érdekeket sértő üzleti adatokat, veszteségesen és törvénytelenül gazdálkodott, százmilliárdokkal pénzelte a bankokat, miközben az országot és “a magyar családokat devizahitelbe taszította”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.