Közélet

Nagyfokú szervezettségre utal az informatikai támadás

Nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás, mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szombat esti műsorában. Bakondi György azt közölte, nem tudni ki áll a támadás hátterében.

A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van.

A Belügyminisztérium szombat délután közölte, hogy az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani.

Azt írták, a támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek.

Az M1-en elhangzott, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot, a támadók többek között a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia honlapja is elérhetetlenné tették.

Bakondi György azt is mondta: a magyar kormányzati informatikai gerinchálózatot érő úgynevezett túlterheléses támadás jelenleg is tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik