Élő Közélet

Lázár: „az a baj, hogy Farkas Flórián cigány?”

A miniszter nem veszi komolyan politikusként Pukli Istvánt, és szerinte a sztrájk feltételei sem állnak fenn. Habonyra nincs szüksége a kormánynak – mondta. Kövesse velünk a Kormányinfót.

Elrendezik, mint a Magyar Gárdát

A magyar állam erőszakmonopóliuma megbonthatatlan, ugyanúgy, ahogy a Magyar Gárdát „elrendezték”, minden hasonló szervezetnek ez a sorsa – mondta Lázár a Farkasok nevű félkatonai csoportosulásra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Nem lesz befogadó állomás

Nincs alapja annak, az állítólag jobbikos forrásból származó híresztelésnek, hogy a XVII. kerületben menekültbefogadó állomást létesítenének – mondta kérdésre Lázár. Megismételte, hogy a kormány nem hoz létre ilyen létesítményeket.

Marad a SZÉP-kártya

A cafetéria-rendszer átalakításával kapcsolatban a miniszter azt mondta: nincs napirenden a SZÉP-kártya megszüntetése, az Erzsébet üdülési program is maradna.

Lázár: az a probléma, hogy Farkas Flórián cigány?

„Az-e a probléma, hogy Farkas Flórián cigány, és azért piszkálják egyfolytában?” – mondta Lázár, aki szerint ezért nem szabad rászállnia a sajtónak. Neki az az érzése, hogy ez történik. A rendőrség nem ellene, hanem ismeretlen tettes ellen nyomoz – jelentette ki.

Lázár szerint a Fideszt égetik Habonnyal

Nagyon sokan azt gondolják ebben az országban, hogy ha vannak emberek, akikről „lerántják a vizes lepedőt”, rosszat írnak róluk a sajtóban, akkor azok magukkal rántják azokat a politikusokat, akikkel kapcsolatban állnak – mondta Lázár, aki szerint az újságírók azt gondolják, hogy Habony Árpáddal „lehet a Fideszt égetni”.

Nincs szükség Habonyra

Kósa Lajos kiszivárgott beszélgetésével kapcsolatban Lázár János azt mondta: azért nem kötnek szerződést Habony Árpáddal, mert nincs rá szükség, nem tartanak igényt a tanácsaira.

Nem befogadó állomás, hanem biztonsági elhelyezési pont

A kormány a magyarországi befogadó állomások felszámolására hatalmazta fel a belügyminisztert – mondta Lázár. Nem hoznak létre új befogadó állomásokat Szentgotthárdon és Körmenden, olyan helyeket hoznak létre, ahol el lehet helyezni azokat, akiket átmenetileg őrizni kell.

Belakják a Várat

A következő évtizedekben, a 2020-as vagy 30-as években a köztársasági elnök a Várpalotába, a miniszterelnök a Sándor-palotába kerülhet. A kormánynak a Ház döntése szerint ki kell költöznie a Parlamentből, a Karmelita-kolostorba kerülnek átmenetileg.

A Rádió helyére mehet a Széchenyi Könyvtár

A Széchenyi Könyvtár a Múzeumnegyedbe, a Rádió által nem használt épülettömbbe költözhet a Várból – mondta Lázár. A Várpalota egy része már az idén átépítésre kerül, visszaépítik a Lovardát, egy nagyobb lépcsőrendszert és a Helyőrség épületét. 2017-18-ban a Várpalota egy szárnyában megnyílhat a Habsburg Ottó Intézet, erről a kormány ma szándéknyilatkozatot írt alá. Habsburg Ottó hagyatékának nagy része Budapestre kerülhet.

Nem támasztunk feltételeket Ukrajnával szemben

Nem támasztunk feltételeket Ukrajnának a vízummentességért, sem azt, hogy engedélyezzék a kettős állampolgárságot, sem azt, hogy autonómiát biztosítsanak a kárpátaljai magyarságnak. A vízummentesség az Ukrajnában élő magyarok számára is előnyt jelent – fejtette ki a miniszter.

Lázár szerint szükség van a PwC-re

Jól teszi a kormány, ha nemzetközi szakértőket von be egy pályázatba – mondta Lázár arról, hogy a PwC-vel végeztetik súlyos összegekért az olimpiai pályázati előkészületeket. A költségeket indokoltnak és szükségesnek látja.

Habony és a letelepedési kötvény

Lázár nem érti, mit jelent az, hogy a letelepedési kötvényt forgalmazó cégek hátterében Habony Árpád áll. Szerinte az is kérdés, hogy ez vizsgálandó-e egyáltalán. A letelepedési kötvény sikeres pénzgyűjtő akció volt az állam részéről – mondta. Szerinte helyes dolog, hogy az értékesítést három cégre bízták, és nem végezheti más. Abból, hogy valaki egy emberrel együtt szerepel a fényképen, még semmi nem következik Lázár szerint.

Lázár szerint egy magáncégtől már repült volna Pukli

A véleménynyilvánításhoz és a politikai szerepvállaláshoz egy iskolaigazgatónak is joga van – mondta Lázár, aki önkormányzati politikusként is úgy látta, hogy a leghasznosabb tagjai a közösségnek, akik iskolaigazgatóként vállalnak helyi politikai szerepet. A kormány szándékosan nem akart senkit megbántani, és nem is tette ezt – mondta a bocsánatkérésre való felszólításról. Pukli kötelessége az ultimátum adása helyett az lett volna, hogy elmondja, mit kell változtatni. Egy privát cég vezetőjével nem tehetnék meg azt a munkavállalók, hogy olyan felszólítással éljenek, mint a pedagógusok a tüntetésen az állam felé, ez csak az állami munkaadónál elképzelhető – ezt fejtegette a miniszter.

Ami a MÁV-é volt, visszaadnák a természetnek

Lázár szerint nem megalapozott az a javaslat, hogy ne zárják be teljesen a Déli pályaudvart, hanem meghagyjanak néhány vágányt. A szakmai álláspont az, hogy Kelenföld ki tudja szolgálni a vasúti közlekedést, és azt a pályaudvart EU-forrásokból lehet fejleszteni – mondta Lázár. A Levegő Munkacsoport javaslata alapján a Nyugati pályaudvar felújítását is megvalósítanák, új zöldfelületek létrehozásával. A MÁV-területeket vissza kell adni a választópolgároknak, ezek használaton kívüli, vagy nem szükségképpen használandó területek – fejtette ki a miniszter.

Politikusként nem veszi komolyan Puklit Lázár

Lázár tiszteletben tartja Pukli István munkáját és nem szeretné megsérteni azzal, hogy nem ül le vele tárgyalni, de a köznevelési kerekasztal ennek a színtere, mondta a miniszter. Politikusként még nincs miért komolyan vennie Puklit, fejtette ki. A kormány megteremtette az együttműködés lehetőségét, mégis tüntetést szerveztek. Mindig tüntetni kell egy kormány ellen, ez az ellenzék dolga, de ha nem politikai akcióról van szó, érdemes lenne tárgyalni – közölte.

Ősszel népszavazás

A dolgok jelenlegi állása szerint ősszel megtartható lesz a kvótaellenes népszavazás, és Lázár szerint erre szükség is lesz.

Lázár szerint nem állnak fenn a sztrájk feltételei

Magyarországon a sztrájkjog mindenkit megillet a törvény betartása mellett – mondta Lázár János. Minden kérdésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma áll a sztrájkot tervezők rendelkezésére – tette hozzá. Szerinte nem állnak fenn jelen pillanatban a sztrájk feltételei, de nem az ő feladata, hogy ezt megítélje.

Elutasították Kovács Béla panaszát

Kérdésre Lázár elmondta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség decemberben gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát. A jobbikos politikus panasszal élt a gyanúsítás ellen, amit az ügyészség elutasított. A nyomozás határideje március 20. A nyomozás minősített adatokat tartalmaz, ezért bővebb tájékoztatást nem tud adni a miniszter.

Júliustól az állam utaztat az agglomerációban

2016. július elsejétől az agglomerációs közlekedés feladata átkerül az államhoz, január 1-től visszamenőlegesen az állam viseli a költségeket. A szolgáltatás változatlan marad, EU-s forrásokból lehetőség lesz a HÉV fejlesztésére is.

Olvasói sztorik