Élő Közélet

Lázár: „az a baj, hogy Farkas Flórián cigány?”

A miniszter nem veszi komolyan politikusként Pukli Istvánt, és szerinte a sztrájk feltételei sem állnak fenn. Habonyra nincs szüksége a kormánynak – mondta. Kövesse velünk a Kormányinfót.

Ingyen okmányok

Április 1-től újabb akciót, konzultációt indítanak a járási hivatalokban, megkérdezik az ügyeiket intéző polgárokat, hol van bürokrácia, miben kellene változtatni, hol kellene gyorsítani és olcsóbbá tenni az ügyintézést. Egymillió olyan okmányt adtak ki január 1. óta, amiért nem kellett fizetni, ez korábban több milliárd forint költséget jelentett volna a választópolgárok számára.

Államosított pályázatértékelés

Változik az EU-s pályázatok értékelése. Szakmai pályázatértékelő névsort hoz létre a kormány, csak állami tisztviselő vagy állami érdekkörben dolgozó kerülhet bele, ha az objektív szakmai feltételeknek megfelel. A pályázatértékelésért külön juttatásban részesülhetnek, ami a fizetésük 100%-a lehet legfeljebb. Megszűnik a pályázatok értékelésének kiszervezése, „államosítják” a területet, ami garancia lesz a kkv-k számára, hogy igazságos keretek közt jutnak forráshoz. Lázár szerint ez csökkenti a korrupciós kockázatot.

Konszolidáció

38 milliárdos forrástöbbletet kap a Klik, pénzügyi és szakmai konszolidáció is történik ebből a pénzből. Az nem vezetett semmi jóra, hogy az önkormányzatoknál és az államnál is vannak az iskolák – mondta Lázár.

A kormány viseli, ha szidják

Bölcs volt a Pedagógusok Szakszervezete, hogy 9 órás tárgyalást folytatott az EMMI-vel a 25 pontos követeléslistáról, ahol közeledtek egymáshoz az álláspontok – fejtette ki Lázár. A kormánynak az a dolga, hogy viselje, hogy szidják, ebben nincs semmi rendkívüli, de holnap ettől még nem lesz jobb az iskolában – mondta.

Lázár sem kér bocsánatot

Ha a tüntetők közt voltak olyanok, akik valóban szeretnének az oktatáson változtatni, és nem csak a kormány színével, vagy a miniszterelnökkel van bajuk, azok üljenek le a köznevelési kerekasztalhoz – mondta Lázár. A miniszterelnök megjegyzése arra vonatkozott, hogy a közoktatásban megoldásra váró gondokhoz képest egy bocsánatkérés „furcsa dolog és nem értelmezhető”. 2013 óta 266 milliárd forintot költött a kormány a pedagógusok béremelésére, ezért nem ennek a kormánynak kellene bocsánatot kérni, hanem azoknak, akik 2002 után csökkentették a béreket – fejtegette a miniszter.

Közoktatás: Lázár szerint a választások igazolták a kormányt

A kormány tiszteletben tartja a tüntetéshez és tiltakozáshoz való jogot, és azt, hogy vannak olyan pedagógusok, akik elégedetlenek akár a politikai, akár a köznevelési rendszerrel. A kormány úgy ítéli meg, hogy a köznevelési rendszer 2011-12-re csődbe jutott, és 2002 után minden felmérés szerint romlott a gyermekek tudása. Egy rossz rendszerből jobb rendszert szeretne létrehozni a kormány, ebben mindenkire partnerként tekint – mondta a miniszter. Ha valódi társadalmi probléma lett volna, akkor a 2014-es választási eredményeken ez látszott volna, de a Fidesz elsöprő győzelmet aratott – érvelt Lázár.

Szubtrópusi jelenség

Szubtrópusi jelenségként ütötte fel az újságírók közt a lakáslottó a fejét – mondta Lázár János. Szerinte a sorsolás az ütemezés eszköze.

Fellendítenék az építőipart

A NOK Lázár miniszter szerint támogatja az otthonteremtést és fellendíti az építőipart, a NOK-tagok a szerződés lejárta után hárommillió forinttal lesznek gazdagabbak.

Olvasói sztorik