Élő Közélet

Lázár: mindenkinek van annyi baja a magyar nyelvvel, mint Kósának

Van az úgy, hogy Matolcsyék alapítványainak költései nem tartoznak a nyilvánosságra. A Saul fia alkotóinak viszont kinéz egy kitüntetés, vagy több. Ezekről is volt szó a csütörtöki Kormányinfón. Forró témák: népszavazás, egészségügy, oktatás, kormányátalakítás.

Borüzlet a Várban = az ország pénzügyi biztonsága

Milyen nemzetbiztonsági kockázat merül fel egy alapítványnál, ami doktori iskolát alapít és borozót nyit a Várban? – kérdezte az ATV újságírója. Lázár szerint az ország pénzügyi biztonságában a jegybanknak kulcsszerepe van, de ez nem az ő dolga, hanem a jegybanké. Az alapítvány és a jegybank ugyanaz, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy közvagyonról van szó – mondta a miniszter. Az alapítványok felett az ügyészség őrködik – tette hozzá.

Kinéz egy kitüntetés az Oscarért

A kormánynak nincs a március 15-i kitüntetésekkel kapcsolatban felterjesztési joga – mondta Lázár János azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e kitüntetni a Saul fia alkotóit. Akinek viszont van ehhez joga, annál ez tervben van – mondta, hozzátéve, hogy az Oscar-díjat a kormány óriási nemzeti sikernek értékeli.

Más is ment már kopaszokkal népszavazni?

Senki nem vitatja, hogy ami történt a Nemzeti Választási Irodánál, az nem volt rendben. Honnan tudjuk, hogy a sajtó számára érdektelen ügyben nem történt hasonló vita, hogy két ember nem tudott megegyezni a blokkolóóránál, ki volt előbb? – morfondírozott Lázár.

Kereskedelempolitika

Az oroszokkal való paksi együttműködéssel és a kínaiak által finanszírozott Belgrád-Budapest vasútvonallal kapcsolatban Lázár szerint az a kérdés, hogy ezek a megállapodások megakadályozzák-e az EU-n belüli cégeket, hogy a beruházásokban részt vegyenek.

Salgótarjánt beefelte a miniszter

Lázár gratulált az új salgótarjáni polgármesternek, hozzátéve, hogy kíváncsian várja, hogyan faragja majd le a város másfél milliárdos adósságát. Azt még nem tudni, hogy Orbán Viktor programjába belefér-e, hogy ellátogasson a városba, pedig a Modern Városok Programban elvileg minden megyeszékhelyre elmegy. Ugyanakkor az ugyancsak balos vezetésű Szegedre megígérte, hogy a hónap végén vagy április elején ellátogat Orbán.

Gyurcsány szimbolikus szereplő

Gyurcsány Ferenc szimbolikus szereplője a nemzetközi baloldalnak, kiáll a bevándorlás mellett, tevékenységét az ország határain kívül is figyelembe veszik, mert ritka, hogy baloldalon ilyen nyíltan kiállnak a betelepítés mellett – mondta Lázár arra a kérdésre, hogy az ő közbenjárásukra jelezte-e a lengyel kormány, hogy nem kívánnak együttműködni az egykori miniszterelnök cégével.

Válságintézkedések

Meddig maradhat fenn a válsághelyzet a déli határszakasznál lévő megyékben, és életbe léphet-e a román határszakasznál? – kérdezte a Magyar Hírlap újságírója. Lázár erre azt válaszolta, hogy újabb megyékben is kihirdethetik az intézkedést.

Trükk, nem trükk

Lázárnak nincsenek információi arról, hogy Matolcsy György kezdeményezte a törvénymódosítást, ami lehetőséget ad a jegybanki alapítványok gazdálkodásának eltitkolására. Kovács kormányszóvivő szerint a Népszabadság trükkje, hogy az ilyen értesüléseket név nélküli forrásokra hivatkozva írják meg, a lap jelen lévő főmunkatársa szerint ez nem trükk, magas rangú politikai szereplő beszélt nekik.

Matolcsy bevásárlásait magyarázza Lázár

A jegybank ellen politikai akció zajlik Lázár János szerint, noha az MNB elmúlt ötéves tevékenységének Magyarország gazdasági sikerében jelentős szerepe van. A miniszter azt mondta: megérti, hogy vannak, akik szerint az ország gyengítése helyes dolog, és ennek érdekében a jegybankot támadják. Ausztriában ezer darabos műkincsgyűjteménye van a nemzeti banknak, Amerikában a FED-nek több ezres. A nemzeti örökség megóvásában a jegybanknak szerepe van, mert a kormánynak erre nincs lehetősége, a kormány nem tud harmincmilliárdos értéktár-programot indítani – közölte Lázár. Amit a jegybank megvásárol, az mindannyiunké, bennünket gazdagít, Lázár nem érti, hogy ez miért probléma.

Csak az olcsó áram

A paksi beruházást Lázár azzal védi, hogy míg Németországban nemrég 90 forintot kellett fizetni egy kilowattóra áramért, nálunk 36,50-et. Az ezzel kapcsolatos kérdést kizárólag erre az érvre szűkíti – miért lenne jobb 90-et fizetni, mint 36,50-et, tette fel a költői kérdést az ügyben megnyilvánuló ellenzéki Jávor Benedeknek.

Nem mennek a miniszterek

Lázár kérdésre válaszolva azt mondta: sem Balog Zoltán emberierőforrás-, sem Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter távozása nem merült fel a kormányból.

A határőrizet nem irodalmi kérdés

A magyar-román határon arra várnak a kerítésépítéssel, hogy a belügyminisztériumban összetett hírszerző, elemző, felderítő munkával feltárják, mikor kerül oda a nyomás. A helyzet most még messze a kezelhetőség határán belül van, Nagylaknál tucatnyian érkeznek naponta.

Tárgyalnának a pedagógusokkal

A Magyar Idők felvetésére, miszerint a „tárgyalások ellenére” pedagógussztrájk szerveződik, Lázár azt mondta: tiszteletben tartják a sztrájkra és tüntetésre való jogot, de változást elérni csak együttműködéssel lehet, a tárgyalás vinné előre az ország ügyét. Nincs olyan felvetés, amiről ne lenne kész tárgyalni a kormány.

Több háziorvos

Lázár szerint most 800-zal több háziorvos dolgozik, mint két éve, ők több pénzt is kapnak – ezt az egészségügy létszámhiányára reagálva válaszolta a miniszter.

Nem méltányos, ami történt az NVI-nél

Kubatov Gáborral még nem sikerült tisztázni, hogy mi volt a Nemzeti Választási Irodánál, mert nem tartózkodik Magyarországon. Lázár János szerint méltánytalan helyzet alakult ki, amit tisztázni kell, egyértelműen érzékeli a kormány, hogy szükség van a népszavazás eljárási szabályainak megváltoztatására. Ugyanakkor ennek felelősségét a parlamentre hárította a miniszter.

Közvagyon jellegétől megfosztva

Azzal kapcsolatban, hogy olyan törvényt hoztak, amely a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodását kivonták a nyilvánosság által megismerhető közérdekű adatok köréből, Lázár azt mondta: lehet olyan helyzet, amikor az ország gazdasági érdekei úgy kívánják, hogy ne legyen nyilvános valamilyen döntés, még akkor is, ha közvagyonról van szó.

Lefújják a földárveréseket Mezőhegyesen

Öt mintagazdaságot hoz létre a kormány, ebből három állami ménes. Megalapították a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot Mezőhegyesen, itt felfüggesztették a már elárverezett földekkel kapcsolatos adásvételi szerződések aláírását. Amire az illetékes kormánybiztos azt mondja, hogy szükség van az új állami gazdasághoz, az a föld állami tulajdonban marad – hangzott el.

Lesznek változások a Klik életében

Mégpedig a Köznevelési Kerekasztal ülésein elhangzottak figyelembe vételével. A kritikákat csak úgy veheti figyelembe a kormány, ha azok a megfelelő fórumon hangoznak el – jelentette ki a miniszter. Lázár szerint nem működött az önkormányzatok és az állam közti munkamegosztás, az osztott felelősség elve elbukott.

Ami nem magánpénz, az közpénz

De Lázár nem szólna bele az MNB dolgaiba, korrekt törvényi szabályozást tart bölcsnek. Azonban az MNB alapítványainak vagyonáról szóló vitára egyelőre még nem lehet pontot tenni.

A kvóta megváltoztatná az országot

Ezért a népszavazás. Minden magyar embernek megadnák a jogot, hogy döntsenek. A mindennapi életet változtatná meg, ha ránk kényszerítenék a betelepítési kvótát.

Szerinte van esély arra, hogy megvalósuljon a népszavazás. Lassan eljön az idő, amikor végre kiderül, melyik baloldali pártok telepítenének be menekülteket.

Agresszív, türelmetlen, 83 milliárd ment el eddig

Lázár szerint a menekültek egyre nagyobb fenyegetést jelenteken, agresszívek, türelmetlenek.

“Lábbal akarják taposni az európai törvényeket.”

A miniszter szerint már Macedóniában is védeni kell a határokat, különben beláthatatlan következményei lehetnek a menekültválságnak.

Lázár bejelentette, eddig 83 milliárd forint ment el határvédelemre, az EU-tól csak 3 milliárdot kaptunk.

Határvédelem

Lázár szerint nincs egyedül Magyarország, a V4-ek mind azon a véleményen vannak, hogy a legfontosabb a határvédelem, Schengen megóvása. Ausztria ellen vagyunk, akik teljesen mást gondolnak a menekültválságról.

A szerb-magyar határvédelem megerősítése téma lesz a következő kormányülésen.

Olvasói sztorik