Közélet
Budapest, 2016. február 26.
Palkovics László oktatásért felelõs államtitkár és Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelõs helyettes államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetõségében történõ változásokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2016. február 26-án. Pölöskei Gáborné március 1-jétõl irányítja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jön valami a Klik után, megszűnhet a centralizált irányítás

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 06:37

Az oktatásért felelős államtitkár szerint július 1-jétől egy másik szervezet létrehozására tesznek javaslatot, más lesz a finanszírozás és a költségvetés is.

Palkovics László a Figyelőnek adott interjújában kitért a Klik új vezetőjére, Áder János húgára is. Pölöskei Gábornéról elmondta, nem hagyja ott a kancellári posztját, a két feladatot párhuzamosan látja majd el. „A pécsi egyetem 2014 júniusában még 5 milliárdos hiánnyal küzdött, most mindössze 800 millió forintos az adóssága”, méltatta Pölöskeinét Palkovics.

A Klikről:

  • július 1-jétől egy másik szervezet létrehozására tesznek javaslatot, más lesz a finanszírozás és a költségvetés is,
  • a Klik elnöke nem kap új jogköröket,
  • pénzhiány nem lesz, a kormány biztosítja a forrásokat,
  • nem érdemes Palkovics szerint arról vitázni, jó-e az állami fenntartás, mert az önkormányzatok nem tudták ellátni a feladataikat.

Lebontanák a Kliket és jön a megyei irányítás?

Az államtitkár szerint nem lesz bontás.

Több fajta opció létezik a fenntartói munkacsoportban, ezeket dolgozzuk ki. A megyei szint logikus lenne, mivel akkor az a közigazgatási rendszerhez illeszkedne. Viszont meg kell nézni magát a munkafolyamatot, hogy milyen rendszer kiépítését igényli. Valószínűleg szét kell választani a szakmai irányítást és a gazdálkodás kezelését. Azt gondolom, a megye túlságosan távol lenne egy kis falutól. De ez a kérdés még nem eldöntött.

A július 1-jét követő rendszerről annyit mondott még Palkovics, hogy megszűnik nagy valószínűséggel a centralizált irányítás és egy iskolák felé szolgáltatóként fellépő rendszer lép a helyébe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.