Közélet
habony árpád (habony árpád)

Habony cége már akkor segített Baán Lászlónak, amikor államtitkár volt

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 20. 12:29

Habony Árpád korábbi cége intézi a Szépművészeti teremkiadásait, írtuk meg a 444 alapján. Így azért sokkal könnyebb volt ott tartani az esküvői fogadást. Ő nem fizetett a bérlésért, a kormány többször is.

A miniszterelnök rejtélyes tanácsadója nemcsak képeket bérelt a Szépművészetitől, hanem az esküvői fogadását is ott tartotta. De nem fizetett érte, derült ki korábban.

A múzeum nem maga adja ki a termeket, egy külön céget hoztak erre létre, a Kultúra 2008 Nonprofit Kft-t, itt felügyelőbizottsági tagja Rostás Zoltán, aki korábban hasonló feladatokat látott el a Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht fb-jében is.

Rostás 2003 és 2012 között tulajdonosa volt két, azóta felszámolt cégnek, a CCC + Bogner Kft-nek és a Museumsystems Kft-nek. A két cég ügyvezetője és tulajdonosa korábban Habony Árpád volt.

A törvénybe is beleszóltak Habonyék

Az Index most azt írja, a cég annak idején a Szépművészeti Múzeum igazgatói pályázatánál is besegített, de volt közük a 2016-os olimpia rendezési jogáért indított fideszes mozgalom beindításához is.

Emellett közreműködtek a korona parlamenti elhelyezésében és átszállításában, ami sokat dobott a cég megítélésén. Ezek után könnyebben kaptak megrendeléseket a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, ahol a közigazgatási államtitkár akkor Baán László volt.

Az államtitkáron keresztül Habony és cége részt vettek a Müpa létrehozásának előkészítésében is többek között.

A lap szerint a cég csapata közreműködött az örökségvédelmi törvény előkészítő munkáiban, még a parlamenti egyeztetésekbe is belefolytak.

A kormányváltás után Baán maradt az MSZP-s, SZDSZ-es minisztériumnál is, 2004-ig ő töltötte be a gazdasági helyettes államtitkári posztot, 2004-ben pedig megpályázta Szépművészeti igazgatói székét.

Úgy tudni, a CCC+Bogner még az igazgatói pályázat elkészítésébe is segítséget nyújtott Baánnak, a kinevezése után pedig közel két éven át közvetlenül az igazgató alatt a múzeumnak is dolgozott megbízási szerződéssel.

 A CCC + Bognert 1997 és 2003 között volt Habonyé, a Museumsystems 1998 és 2003 között. Abban az évben mindkét cég tulajdonosa és ügyvezetője Rostás Zoltán lett.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.