Közélet

Magyar orvosok százait szipkázta el a Nyugat

Korhaz(960x640).jpg (Array)
Korhaz(960x640).jpg (Array)
A németekhez megy a legtöbb magyar orvos, de a brit és osztrák egészségügy is népszerű. Amerikázni viszont kevesen szoktak, ugyanis van egy bökkenő.

Nagy felmérést végzett Európában az Mno.hu, amiből kiderült, melyik országok szipkázzák el legjobban az orvosokat és egészségügyi személyzetet Magyarországról a jobb fizetésekkel.

Ausztriában mindössze 142 magyar orvos és ápoló dolgozik a tavalyi osztrák adatok szerint, de ennél magasabb is lehet ez a szám. De hiába van közelebb Ausztria, Németország sokkal inkább működik mágnesként ilyen szempontból. Itt 1597 magyar orvost regisztráltak.

Ezzel a dobogón se vagyunk, a legtöbb külföldről érkezett orvos román (3857), görög (3011) és osztrák (2695). Német kórházakban tavaly 174 magyar orvos vállalt munkát. Németországban az orvosok 10 százaléka külföldi.

Havi kétmillió forint

A nyugati keresetek persze fényévekkel jobbak az itthoniaknál (még a magasabb megélhetési költségekkel számolva is). Egy kezdő osztrák orvos alsó hangon félmillió forintnyi eurót kaphat havonta, de 12 év tapasztalattal akár a havi kétmillió forint sem elérhetetlen.

Németországban 700 ezres kezdőfizetés mellé már akár 8 év után lehet 2 milliósra növelni a bért. Eközben nem kell sok macera, simán elismerik a hazai orvosképzésben szerzett diplomákat kint is, csak akkreditáltatni kell őket.

Angolszász kényelem

Nagy-Britannia is vonzó cél: tavaly szeptemberi adatok szerint 342 orvos kezelte a britek nyavalyáit. Ehhez további 504 egészségügyi dolgozó, köztük 113 szülésznő és védőnő jön hozzá. Drasztikus növekedés ugyanakkor nincs, apránként nő évről évre az Egyesült Királyságban melózó magyar egészségügyisek száma (bár a nem orvosi személyzet száma nagyot ugrott az utóbbi hat évben).

A briteknél 30 százalék a külföldi orvosok aránya, a legtöbb Írországból, aztán Görögországból, Lengyelországból érkezett. Észak-Amerikába évi egy-két orvos megy ki, Kanadában és az USA-ban is nagyon kevesen vannak, az utóbbi országban részben azért, mert ott nem fogadják el a magyar szakképzést, az egészet előlről kell csinálni.

Külföldi dokik Magyarországon

A cikk végén érdekességként szerepel, hogy Magyarországon is dolgozik mintegy ezer külföldi származású doktor. Hivatalosan 628 főről tudni, de ebben nincsenek benne a kettős állampolgárságú orvosok. A külföldi orvosok zöme egykori baráti szocialista országokból érkezett Kelet-Európából vagy épp arab államokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik