Közélet
műtős (Array)

Orvosi petíció: A minisztérium szerint pazar az egészségügy

24.hu
24.hu

2015. 12. 21. 20:47

Lelassították az elvándorlást, jobbak lesznek a körülmények és nőnek a bérek - reagált az államtitkárság a 64 besokallt orvos levelére. Az orvosi kamara szerint a helyzet a nemzetbiztonságot fenyegeti.
Korábban a témában:

Hatvannégy orvos írt hétfőn nyílt levelet, mert elegük lett abból, hogy semmi sem változik a magyar egészségügyben, az orvosok elvándorolnak, az ápolók éhbérért dolgozzák ki a belüket, miközben a kormány semmit sem tesz a hálapénz ellen. Az orvosok megfogalmaztak három kérdést is Ónodi-Szűcs Zoltán egyészségügyi államtitkárnak:

  • Milyen határidőt ad a hálapénz “kikopására”?
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Az Index szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága válaszolt is. Cikornyás körmondatokban arról írtak, a szakszervezetekkel és orvosi kamarákkal próbálják kialakítani azt a megállapodást, amiből akár kinőhet egy Kollektív Szerződés is. Ebben rendeznék az anyagi és munkakörülményeket.

Minden jó, ennyike

A közlemény nem áll meg félúton, sorolják a kormányzat érdemeit: csökkentették az orvoselvándorlást, a kórházak adósságát, miközben folyamatos a konzultáció, és elkötelezettek az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett. Az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozók bérét emelték, jövőre is folytatódik az emelés, amiben 43 ezer ápolót és 18 ezer orvost érint.

A szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint támogatást kapnak, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként plusz 50 ezer forintot kapnak. Ez eddig szép és jó, de az ügyben a Magyar Orvosi Kamara is megszólalt, mondván:

A Magyar Orvosi Kamara támogatja a Szegedről, 64 orvos kezdeményezte mozgalmat, mert mindaz, amit leírtak sajnálatos valóság!

Közleményükben azt írják, 15 éve rendületlenül jelzik, hogy baj van, bizonytalan az ellátás, sőt néha “hadrafoghatatlan”. A kamara három hete már azt közölte, nemzetbiztonsági kockázatot jelent az egészségügy helyzete. Haladéktalanul jelentős béremelés szükséges, és a hálapénzt is meg kell szüntetni.

Ezért támogatják, hogy minél több orvos csatlakozzon az aláírókhoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

UNSPECIFIED  :  1st steps of human on Moon : american astronaut Edwin "Buzz" Aldrin walking on the moon on july 20, 1969 during Apollo 11 mission (we see Neil Armstrong in the visor of the helmet)  (Photo by Apic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.