Pénzügy

A kormány tárgyalni szeretne az egészségügyi dolgozókkal

A kormány tárgyalni szeretne az egészségügyisekkel, az orvosok bérét már rendezik is.

Az egészségügyi dolgozók petíciójában kilátásba helyezett, szeptember 30-án egyszerre “élesítendő” felmondásokról a helyettes államtitkár azt mondta, “tárgyalással és konstruktív, együttműködő magatartással sokkal inkább lehet eredményt elérni”.

Mészáros János közlése szerint az egészségügyben dolgozók szerdai demonstrációján elhangzó igényeket már a korábbi tárgyalásokon is jelezték az érdekképviseletek, és az államtitkárság javarészt megtette a saját hatáskörébe tartozó intézkedéseket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta a TV2 Mokka című műsorában csütörtök reggel, hogy a lépcsőzetes egészségügyi béremelés a rezidensprogramban kezdődik.

Mészáros János ezt azzal magyarázta, hogy a szakorvosképzés július elsejétől hatályos programjával mutatható be a leginkább, “milyen lépéssorozatot kell megtenni ahhoz, hogy utána egy igényeknek megfelelő bérszínvonal tudjon kialakulni” lépcsőzetesen.

Megemlítette: a mozgóbérelemek befagyasztását július elsejével “fel lehetett engedni”, s azt beépítették az alapbérbe, ami a 43 ezer ágy mellett dolgozó szakdolgozónak 10-15, a 18 ezer orvosnak 20-25 ezer forintos bruttó béremelést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik