Közélet
Fegyveres támadás Kaliforniában

Kaliforniai lövöldözés: az ügyvédek szerint a gyilkosok nem voltak terroristák

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 05. 10:42

A család nem érti, hogyan lehetett képes a pár ilyen támadást végrehajtani. Syed Rizwan Farook lánytestvére Saira Khan a CBS News-nak elmondta:

Soha nem tudtam elképzelni, hogy a fiútestvérem, vagy a sógornőm akárcsak hasonlót is elkövessen, különösen azért, mert boldog házasságban éltek, és egy gyönyörű hathónapos gyerekük volt.

Farookot zárkózott személyiségnek tartották, míg feleségét Malikot odaadó, halk szavú háziasszonyként írta le a családja.

Ügyvédeik óvva intettek attól, hogy valóban terroristaként kezeljék Tashfeen Malikot és Syed Rizwan Farookot, akik 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek. David Chesley and Mohamed Abuershaid jogászok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a pár valóban szélsőséges nézeteket vallott volna, illetve tagjai lettek volna valamilyen fegyveres csoportnak. (BBC News)

Fegyveres támadás Kaliforniában
Egy kép a pár lakásából (MTI / EPA / Paul Buck)

Ihlető, vagy megrendelő a terrorszervezet?

Pénteken kiderült, hogy Tashfeen Malik hűségesküt tett az Iszlám államnak, egy szövetségi igazságügyi tisztségviselő a Los Angeles Times-nak pedig arról beszélt, hogy a 28 éves Syed Rizwan Farooknak volt “valamiféle kapcsolata” az an-Núszra Front mellett a szomáliai al-Shabaab csoporttal is. A lap szerint ugyanakkor nem világos miféle kapcsolat volt ez és kivel tartotta fenn Farook.

A 27 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook szerdán 14 embert megölt, 21-et megsebesített a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd életét vesztette a rendőrökkel vívott tűzharcban. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, arra viszont eddig nincs bizonyíték, hogy közvetlenül köze lenne hozzá.

San Bernardino, 2015. december 4. 
A San Bernardino megyei rendõrség által közreadott képen lõszerek, amelyek a kaliforniai San Bernardinóban 2015. december 2-án elkövetett vérengzés tetteseinél voltak. A két elkövetõ, egy férfi és egy nõ, egy fogyatékosokat gondozó szociális intézményben lövöldözött, és legalább tizennégy embert megölt. A támadókat a rendõrök tûzharcban agyonlõtték. (MTI/AP/San Bernardino megyei rendõrség)
MTI / AP / San Bernardino megyei rendõrség

Ha a támadásról bebizonyosodna, hogy az iszlám szélsőségesek által feltüzelt emberek műve volt, ez lenne a legtöbb halálos áldozatot követelő terrorcselekmény az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta.

Terrorcselekménnyé alakult az ügy

A Los Angeles Times néhány órával azután közölte a Farook kapcsolataira vonatkozó értesülését, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bejelentette: terrorcselekménynek tekinti a San Bernardinóban végrehajtott mészárlást, és ezen a nyomon folytatja a nyomozást.

David Bowdich, az FBI magas rangú tisztségviselője elmondta: a hatóságok által eddig összegyűjtött tárgyak alapján arra lehet következtetni, hogy a gyanúsítottak alaposan előkészítették akciójukat. A tisztségviselő szerint megvizsgálták a tettesek helyszínen hagyott, összetört mobiltelefonjait, és arra utaló jeleket találtak, hogy telefon-összeköttetésben voltak olyan emberekkel, akik az FBI figyelmének középpontjában állnak.

Bowdich megerősítette azokat a korábbi médiaértesüléseket is, amelyek szerint a mészárlás női elkövetője Facebook-üzenetben hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.