Közélet

Matolcsy ráunt az MNB-re, visszamenne a kormányba

A folyamatos vásárlás mellett – inkább helyett – egyre többen és többet beszélnek Matolcsy György legújabb tervéről. Visszafoglalná a nemzetgazdasági tárcát.

A jegybank legújabb ötlete, hogy megvennék a Bálnát. A fővárosnak pénzre van szüksége, az MNB meg szeret ingatlanokat vásárolni. Oktatási és pénzügyi központ jöhet létre az épületben, itt lenne a jegybank látogatóközpontja, valamint a Corvinus MNB tanszéke is.

A felszín alatt

Folyamatos a mozgás Matolcsy körül, aminek egy oka maga a jegybankelnök információink szerint. Korábbi bizalmasa már korábban távozott mellőle, Balogh Ádám Matolcsy helyetteséből lett az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, de úgy tudjuk, a korábbi miniszter még mindig vele beszéli meg az igazán fontos dolgokat.

Nagy távozását mindenki megdöbbenve fogadta a Magyar Nemzeti Banknál. Nagy a jegybank főigazgatója volt, olyan ember, mint Matolcsy Orbánnak, a jobbkeze.

Nagy hosszú évekig mozdíthatatlannak és érinthetetlennek tűnt, közigazgatási államtitkáraként 2010-2013 között fontos pozíciót töltött be az NGM-nél, amikor Matolcsy volt a miniszter. Pár héttel ezelőttig a részben miatta 2013-ban létrehozott főigazgatói széket foglalta el, de ma már másé, egészen pontosan Fömötör Barnáé a pozíció.

 Matolcsy, Orbán, Varga MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Matolcsy, Orbán, Varga (MTI / Szigetváry Zsolt)

A jegybank gazdálkodását lényegében a főigazgató irányítja, az operatív ügyek az ő kezében futnak össze, de Nagy szerepe túlmutatott ennél, megkerülhetetlen volt sok dologban, ami az MNB-ben történt, a személyi-szervezeti ügyekbe is beleszólása lehetett.

Visszaejtőernyőzött

Jegybanki és minisztériumi forrásaink egybehangzóan állítják, Matolcsy György komolyan gondolkodik azon, hogy elég volt neki ez a két és fél év a jegybank élén, visszatérne a kormányba, ami – úgy tudjuk – Orbánnak sem lenne ellenére.

Mégiscsak a jobbkeze, utalt a kormányfő egy korábbi kijelentésére egyik NGM-es beszélgetőpartnerünk.

Nagy távozását többen azzal indokolták, hogy kieshetett a bizalmi körből, a 24.hu azonban úgy tudja, ennek sokkal egyszerűbb okai vannak.

Ő készíti elő a korábbi miniszter visszatérését.

Így nem igazak azok a híresztelések sem, hogy a korábbi főigazgatónak az orosz kapcsolatai miatt kellett mennie. (Az egykori szovjet-magyar határnál született, Moszkvába járt egyetemre, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok új dimenzióba helyezésében is fontos szerepet játszott korábban.)

Váltás

Ha tényleg valósággá válik a szakmai körökben magát erősen tartó pletyka, hogy Matolcsy visszatér az NGM-be, akkor a legvalószínűbb, hogy helyet cserél Varga Mihállyal és a jelenlegi miniszterből lesz jegybankelnök.

De esélyes a már korábban említett Balogh Ádám is, akinek az MKB-t kellene otthagynia Matolcsy székéért.

Sorcsere az elnök körül

Információink szerint nem Nagy az egyetlen Matolcsy-bizalmas, aki elhagyja a nemzeti bankot, a kabinetfőnök Horváth Marcell is távozhat, akire diplomata-karrier várhat, egy egyelőre ismeretlen dél-amerikai ország nagykövete lehet.

Kerestük a Magyar Nemzeti Bankot, erősítsék meg (vagy adott esetben cáfolják) Horváth távozását, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

A nyitóképen balról jobbra: Nagy Róza, Matolcsy György és Balogh Ádám, MTI / Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik