Közélet

Matolcsy jobbkeze kieshetett a bizalom köréből

Magyarázat nélkül távozott a jegybank főigazgatói posztjáról Nagy Róza – lehetséges, hogy az MNB Jóléti Kft. körüli botrány lett a veszte, de lehet, hogy ennél komolyabb ügy áll a háttérben.

A szakember a Matolcsy-féle Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkáraként 2010-2013 között fontos pozíciót töltött be a tárcánál, ma már nem vesz részt a jegybanki gazdálkodás irányításában, de azért nem hagyják az út szélén: megtarthatja alapítványi pozícióit – írja a hvg.hu.

Nagy Róza hosszú évekig kirobbanthatatlannak tűnt Matolcsy György mellől. Pár héttel ezelőttig a részben miatta 2013-ban létrehozott főigazgatói széket foglalta el, de ma már másé a pozíció. A jegybank gazdálkodását lényegében a főigazgató irányítja, az operatív ügyek az ő kezében futnak össze, de Nagy szerepe túlmutatott ennél, megkerülhetetlen volt sok dologban, ami az MNB-ben történt, a személyi-szervezeti ügyekbe is beleszólása lehetett.

A hvg.hu információi szerint a szakítás 2-3 héttel ezelőtt történhetett meg, azóta Nagy nem dolgozik a jegybankban. A honlap szerint is már Fömötör Barna a főigazgató.

Az MNB hivatalos levelében tájékoztatta ugyan a hírportált, hogy november 4-től Nagy Róza milyen négy fő területért felelős, de nem említik, hogy a jegybank alkalmazottja lenne. Mind a négy poszt a jegybank által létrehozott alapítványokhoz, illetve azok cégeihez kötődik.

A hvg.hu szerint Nagy távozása összefügghet a jegybank egyik cége, az MNB Jóléti Kft. körüli mizériával, amikor is a nemzeti bank teakonyháit bezáratták, míg az MNB Jóléti Kft. által üzemeltetett büfék kiszolgálták az étkezni vágyókat. Az MNB Jóléti Kft. akkori – havi bruttó közel 2 millió forintot kereső – vezetőjének a felesége a jegybank kommunikációs és protokollosztályán dolgozott.

Mindemellett nem kizárt, hogy valami komolyabb dolog áll a legtöbb jegybanki dolgozó számára teljesen váratlan személycsere hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik