Közélet

Matolcsy bizalmasa már most többet keres a jövő évi bérplafonnál

Pedig az nem lesz alacsony, 2016-tól az állami cégvezetők bérplafonja havi 2 millióról 5 millióra emelkedik. Több állami bank vezetője már most többet keres.

Még egy szeptemberi kormányrendelet helyezte hatályon kívül azt a 2010-es intézkedést, ami havi 2 millió forintban maximalizálta az állami vezetők fizetését. Az új plafon a pénzügyi szektorban 5 millió, az energiaszolgáltatóknál 4 millió, a többi cégnél pedig havi 3 millió lett. Az éves bérnek csak 20 százaléka adható prémiumként, de csak akkor, ha a cég nem veszteséges.

A Világgazdaság a hétfői számában arról ír, hogy a vezetők bére legkorábban 2016-ban emelkedhetne, a Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Balog Ádám (ő Matolcsy korábbi helyettese volt a jegybanknál) azonban már most többet keres havi 5 milliónál.

Ráadásul a prémiumuk is magasabb, Zolnainál az éves bér 40-45 százaléka, Balognál a 70 százaléka.

A lap rá is kérdezett az MKB-nál és a Budapest Banknál, hogy ez miért van így, előbbi üzleti titokra hivatkozva hallgatta el a vezetői bért, utóbbi pedig azt közölte: majd határidőre, vagyis a 2015-ös pénzügyi év zárása után teszi közzé a vezetőkre vonatkozó adatokat.

Nyitókép: középen Matolcsy, jobbra Balogh, MTI / Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik