Élő Közélet

Tarajkór tarol a Jobbikban

Hányszor két hét kell még a rendhez? Üdv a t. Házból.

Tarajkór tarol a Jobbikban

Egyed Zsolt is megtarajosodott, amolyan korai Szijjártót hoz ő is, hasonlóan Novák Elődhöz. Fél egy tájban láttuk Egyedet a liftben, akkor nem tűnt fel az új frizura, pedig az ilyet nehéz nem észrevenni. Gyanítjuk, direkt az interpellációkra sérósodott át.

Egyed elmondja a magáét, ahogy ígérte, az észak-magyarországi gyilkosságokra hívja fel a figyelmet.

Neki is Kontrát államtitkár válaszolt, így: “Önök nem a rend, hanem a rendetlenség pártján állnak, megfélemlítik az embereket.”

Elköszönünk, indulunk, a borbélyt kihagyjuk.

Fotó: Nagy József
Fotó: Nagy József

 

Novák kakastaraja

“Hányszor két hét kell még a rendhez” címmel ácsol ma interpellációs csomagot a Jobbik. Szilágyi György a falusi lopásokat vette célba, Apáti István a kábítószer-bűnözést ekézi, az imént a megminikakastaréjosodott Novák Előd magunkfajtázott, hamarosan Egyed Zsolt szól észak-magyarországi gyilkosságokról.

Aztán az azonnali kérdésekben is pörög tovább az idea: az előzetes program szerint Staudt Gábor, Lukács László és Kulcsár Gergely szintén kéthetezik majd.

Fotó: Nagy József
Fotó: Nagy József

36 vagy 90?

Mármint forint és mármint az áramár. Az LMP-s Szél Bernadett és Lázár János vívja ezredik szócsatáját zöld energia versus atomenergia ügyében. A címben jelzett számokat Lázár citálja: a megújulóban utazó Németországban kilencven forintnyi euró az áram kilowattórája, nálunk harminchat.

Iszonyat nagy a gáz az egészségügyben

A szocialista Lukács Zoltán arról beszél, hogy bár új szárnnyal gazdagodott a Komárom-Esztergom megyei kórház, nincs elég orvos, nővér, “sürgősségi ellátásra szorul a sürgősségi ellátás”.

Olyannyira (ezt már mi tesszük hozzá egyéb forrásból), hogy egyes osztályokon megszűnt az éjszakai ügyelet, ma már mondjuk egy éjféli orrvérzéssel a megyében nem találni fül-orr-gégészt. Ha helytállóak információink, van olyan osztály, ahol kilenc orvos státuszból hármat tudnak betölteni – értsd: három doktor próbálja ellátni kilenc munkáját.

Nagyon nagy a baj.

 

Menjen már le egyszer vidékre!

A jobbikos Szilágyi György küldi terepre így Kontrát belügyi államtitkárt – már az azonnali kérdéseknél járunk -, onnan dobbantva, hogy három hete hét évet kapott a vácszentlászlói fagyállós gazda. Szilágyi a felderítetlen falusi lopásokat állítja szembe azzal, hogy az Orbán Ráhel esküvőjén meglovasított mobiltelefon után egész rendőrhadsereg nyomozott, s a Kubatov Gábor házával szemben kifeszített fenyegető molinó esetén is DNS-vizsgálatok tucatjait végezte a szerv.

Vihetik Bajzátot!

A játékosmenedzseri munka fémes ízét érezzük nyelvünkön: alig köszönünk el a Kubatov-Kósa-duótól, szembejön velünk Mezőkövesd első embere, Tállai államtitkár. Jelezzük neki, hogy érdeklődés támadt Bajzát Péter iránt.

“A Debrecentől? Vihetik!” – szól a minden szempontból konstruktív reakció.

Élő szövet versus vastömeg

Hiába a hétvégi, simának tűnő Fradi-Loki három-null, a folyosón békésen beszélget Kubatov Gábor (a három oldaláról) és Kósa Lajos (a null részéről). Kulturáltan megállapítják, hogy a zöld sasnak ezúttal méltó ellenfele volt a cívis lokomotív, de (ismét) az élő szövet diadalmaskodott a vastömeg felett.

Kósa, ki dicséretesen távol tartja magát attól, hogy beleszóljon városa csapatának összeállításába, némi malíciával jegyzi meg, hogy az átlagéletkor fixálására vissza kéne hozni Debibe Mezőkövesdről az idősödő Bajzátot.

Tempó!

 

A Jobbik a leginterparlamentárisabb

Már ha a létszámokból indulunk ki: a radjobbos alakulat szinte teljes létszámban a teremben, a többi frakció foghíjas (azért több a fog, mint a híj.)

Előbb Kövér László méltat, majd a szervezet elnöke, Saber Hossain Chowdhury szól a képviselőkhöz; konferenciaálmosság lesz úrrá a patkón, melyet csak olykor szakít meg egy-egy mobiltelefon csöngőhangja.

Mindeni maradjon a helyén!

Jakab levezető elnök szólítja fel erre a képviselőket, miután bejelentette, hogy a t. Ház átmenetileg átalakul IPU közgyűléssé. (Ahogy alább már írtuk, épp százhúsz éve alakult az Interparlamentáris Unió magyar csoportja.)

Kisfilmet néznek most a honatyák és honanyák, ismeretterjesztőt.

Közismert teszetoszaság

Ilyen vezetése van az EU-nak. Ezt Kósa Lajostól tudjuk meg. Rogán Antaltól meg azt, hogy minden bevándorló havi százharmincezer forintba kerül nekünk.

IPU, Bell, Mor

Ahogy lentebb már írtuk, IPU-konferencia zajlik a t. Házban. Ennek köszönhető, hogy pár perce az USA és Izrael nagykövete is feltűnt a folyosón. A hétvégén komoly szocigyomrosokat beszedő Hiller István  volt az első, akit jószerencséje a két diplomata elé sodort, kellemesen elkvaterkáztak.

Hiller most mosolyog.

Odabent a jobbikos Mirkóczki Ádám arról beszél, hogy a “hazai cigányság elitje lop, csal, hazudik”. A neki válaszoló Kontrát államtitkár visszautasítja a radjobbos általánosítást.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter
Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Lendvai Ildikó elvtárs

“Ha Lendvai Ildikó és elvtársai nem lettek volna, most nekünk nem lenne mit rezsicsökkenteni” – ezek Rogán Antal szavai.

Respekt Rogánnak

A kommunikációs miniszter egy szoci napirend előttire válaszol, de előbb együttérzését fejezi ki Salgótarján tegnap meghalt polgármestere, Dóra Ottó hozzátartozóinak, elvbarátainak.

Aztán persze elmúltnyolcévezik – ezt képtelen elengedni. Biztos hatékony.

Beszélő szerszám

Semmit sem tanult és semmit sem felejtett – ezt a bournos megaközhelyet hozza hasonlatnak az EU-ra Rétvári Bence a menekültügy kezelése kapcsán. Oda lyukad ki, hogy Brüsszel “beszélő szerszámoknak” nézi a munkaerő piacon elhelyezendő menekülteket. Az államtitkár szerint míg a multik nyerészkednek a népvándorláson, a társadalmi kálót mindannyian fizetjük.

Öt török, öt görög hány ember?

Képmutató és halogató brüsszeli politikáról, védtelenül tárgyalóasztal mellé ülő uniós delegációról szól a harcos kereszténydemokrata Vejkey Imre. Aki szerint jobb lett volna, ha a görögök tökösök, mármint a határvédelmet illetően. (Jó, nem pont így fejezi ki magát.)

Fotó: 24.hu / Berecz Valter
Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Orbán ne szólózzon

Mindenki felmondja a szokásosat.

Most épp a szoci Tóth Bertalan ismerteti pártja álláspontját, melynek lényege, hogy közös uniós megoldás kell, orbáni szólónak helye nincs.

A zöld vezető, Schiffer András üdvözli, hogy az unió tesz a határain túli menekülttáborok fenntartásáért. Szerinte az a fő kérdés, hogy az EU képes-e megkülönböztetni menekülteket, migránsokat és terroristákat.

A jobbikos Gyöngyös Márton is örül az EU és a törökök közti megállapodásnak. Az viszont sajnálkozást vált ki belőle, hogy az unió még mindig képtelen megvédeni határait. Gyöngyösi követeli, hogy Magyarország Romániával határos szakaszán is nőjön szöges GYODA.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter
Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Sok-sok tizenkét másodperc

Első felszólalóként a hétvégi uniós megállapodással büszkélkedik Rogán Antal. Ahogy írtuk is, Magyarország a következő két évben 18 millió euróval (nagyjából hatmilliárd forint)  száll be az EU hárommilliárdos pakkjába, mellyel Törökországot segítjük, megállítandó a menekültáradatot. Mint immár Rogán minisztertől is tudjuk, Orbán Viktor elérte, hogy nem lesz kötelező letelepítési kvóta.

Rogán oszt: az utóbbi hónapokban “tizenkét másodpercenként lépett be új menekült az unió területére”.

Németh Zsolt veszi át a szót, és afölött tamáskodik, Törökország képes lesz-e megállítani a menekülteket.

Lengyel határőrök lepték el az Országgyűlést

A visegrádi négyek barátságának jegyében lengyel határőrök kirándulnak Parlamentünkben, méghozzá olyan legények, akik amúgy a szerb határon teljesítenek szolgálatot.

Üdvözöljük bratankijainkat.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter
Fotó: 24.hu / Berecz Valter

2015-1889=ööö... 125

Odakint a téren ma felállítják a nemzet karácsonyfáját, idebent egyrészt mindjárt kezdődik az ülés, másrészt kiállítás emlékezik meg az Interparlamentáris Unió, az IPU létrehozásának 125., s a magyar tagság 120. évfordulójáról.

Matekosoknak eláruljuk, hogy a születés dátuma 1889. Matekosoktól kérdezzük: hogy jön ki a 125?

Olvasói sztorik