Közélet

Az adatvédelmi biztos szerint jó lenne megtudnunk, hogy a mi pénzükből vett-e a TV2-t Vajna

andy vajna (Array)
andy vajna (Array)

Bár jogszerűen titkolhatja az állami tulajdonú Eximbank, hogy valóban a pénzintézet állítólag 20 milliárd forintjából vette-e meg Andy Vajna filmipari kormánybiztos a TV2-t, de az adatvédelmi hatóság elnöke szerint a korrupció elleni harc jegyében mégis jobb lenne, ha válaszolna – írja az Origo, amely azt a levelet is megjelentette, amelyben erről értekezik Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a feljelentéseiről elhíresült Tényi István felvetése kapcsán. Tényi bejelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, innen került át ügye a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz. A hivatal feje, Péterfalvi Attila szerint a banktitokra hivatkozni törvényszerű, ugyanakkor

a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzése, a korrupció elleni harc, és a demokratikus közvélemény formálása olyan kiemelt célok, amelyek érvényesülése szempontjából az információszabadság kiemelt szerepet tölt be.

Az ügy előzménye, hogy az Eximbank, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló Szijjártó Péter banktitokra hivatkozva sem a sajtónak, sem az Együttnek nem nyilatkozott arról, hogy a pénzintézet adott-e kölcsönt Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak a 20 milliárd forint értékűre becsült TV2 megvásárlásához.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik