Közélet

Palázolás, kotyolás és Fidesz-kongresszus

Gyakorlatilag csak az időpont változott. Eldőlt, hogy Luca napján választják meg újra pártelnöknek Orbán Viktort.

December 13-án tartja a Fidesz a párizsi terrorakciókat követő nemzeti gyásznap miatt elhalasztott
tisztújító kongresszusát – tudta meg a Magyar Idők. A rendezvény az eredeti helyszínen, a Millenáris Parkban lesz. Abban sincs változás, hogy a párt egyedüli elnökjelöltje Orbán Viktor, és Kövér Lászlónak sem kell izgulnia, hogy választmányi elnök marad-e.

A kongresszuson ugyanakkor a párt három alelnöke (Lázár János, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán) távozik. Egyedül Pelczné Gáll Ildikó marad a helyén. A leköszönő alelnökök helyére a parlament törvényalkotási bizottságát vezető Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábor pártigazgatót, és Németh Szilárd volt rezsibiztost jelölték.

A párt alapszabálya szerint a megválasztottak mandátuma a következő tisztújító kongresszusig tart. Korábban az elemzők egyetértettek abban, hogy a Fidesz tisztújító kongresszusán az európai migránsválság terítéken lesz.

Orbán ma erről a Kossuth Rádióban azt mondta, nyilvánvaló, hogy van összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között, de az európai vezetők egy része ezt nem veszi tudomásul, ami politikai destabilizációt eredményezhet.

Luca napján egyébként a néphit szerint égető kérdéseinkre is választ kaphatunk, vagy elkezdhetünk dolgozni rajta (e naphoz kötődik a legismertebb hagyomány, a Luca-szék készítése). Palázolásnak, kotyolásnak nevezik, hogy a gyerekek ekkor járták körbe a házakat, bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot, a néphit kétféle Lucát ismer ugyanis: a jóságost és a boszorkányost.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik