Közélet

A változások szele csak Orbán alatt fúj – Ki mer most viccelni nyuszikával?

A Fidesz elnökének most sincs kihívója, de alelnökei közül csak egy őrzi meg helyét. Elemzők a tisztújításról.

Mást várnak a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusától az InfoRádióban megszólaltatott politikai elemzők, akik abban azonban egyetértenek, hogy a menekültügy téma lesz. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója változásokra számít.

Már csak azért is, mert vannak olyan bejelentések, hogy kik azok, akik nem akarnak az alelnöki pozícióért indulni.

Az szerinte a nagy kérdés, hogy az új alelnököknek milyen irányultsága lesz. A fiatalokat akarja-e a miniszterelnök, illetve maga a kongresszus helyzetbe hozni. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a Fideszben nincs is igény a változtatásra, mert a párt már egy évtizede sikeres.

Hiszen a pártelnök, kormányfő változatlan, a Fidesz politikai irányvonala változatlan. Tegyük hozzá, hogy mindez azért lehetséges, mert egy sikeres pártról beszélünk. Tíz év után is a legnépszerűbb párt a Fidesz. Ennek tudatában, több választási siker, és a tavaszi megingás tudatában nincs változásra igény”.

 

A párt alapszabálya szerint a megválasztottak mandátuma a következő tisztújító kongresszusig tart. (Mint korábban megírtuk, négyből három mostani alelnökét lecseréli a Fidesz, csak Pelczné Gáll Ildikó marad a helyén, Lázár János, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán megy, helyükre Kubatov Gábor, Gulyás Gergely és Németh Szilárd jöhet.)

Az elemzők egyetértettek abban, hogy a Fidesz tisztújító kongresszusán az európai migránsválság terítéken lesz, (a küldöttek várhatóan politikai nyilatkozatot fogadnak el az uniós betelepítési kvóták elutasításáról), hiszen az már eddig sokat hozott a pártnak. Magyar Kornélia szerint a közvélemény-kutatásokból világosan látszik,

hogy ez egy jó politikai döntés volt. Pozitív tendenciában van most a Fidesz, értelmetlen lenne most egy olyan dolgot bedobni, amivel a saját agendáját töri keresztbe.

Mráz Ágoston Sámuel erre azzal kontrázott, hogy azt szokták mondani,

Magyarország három fontos ügye ma a menekültkérdés, a bevándorláskérdés és a migránskérdés.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója a sok siker emlegetése közben kitért arra, hogy az egészségügy a Fidesz legkevésbé stabil kormányzati eleme. Szerinte most olyan helyzetben van a Fidesz, hogy akár hozzá is nyúlhatna.

Két éve éppen az aktuális rezsicsökkentő sikerek miatt – Pokorni Zoltán fokozott önmérsékletre intette sajátjait a kongresszuson. Mivel most nincs a hivatalos szónokok között a hegyvidéki polgármester, érdemes felidézni, hogy akkor azt mondta, a népszerűség is illékony, ha valaki buzizik, zsidózik, cigányozik, szinglihordázik, mert egy akkora néppártban, mint a Fidesz, van mindenféle ember. még . Még viccelt is.

Nyuszika talál egy jó nagy előnyt az erdőben, hazaviszi, de az előny nem fér be az ajtón, mire nyuszika megszólal: behozhatatlan előnyre tettem szert.

Nos, ilyen behozhatatlan előny, csak a viccben létezik – figyelmeztetett a most az alelnöki posztról távozó Pokorni.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik