Közélet

29 ország újságírói perelik az Európai Parlamentet

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 20. 13:28

Azt követelik, hogy tegyék közzé, mire költenek el a képviselők több mint százmilliárd forint közpénzt.

29 uniós tagállam 29 újságírója bíróság elé állítja az Európai Parlamentet, hogy adják ki az uniós képviselők közpénzköltéseire vonatkozó adatokat – írja a Kreatív. A The MEPs Project elnevezésű kezdeményezésben Magyarországról az Átlátszó főszerkesztője, Bodoky Tamás vesz részt.

Az Európai Parlament korábban minden, a 751 képviselő költésére vonatkozó közérdekű adatkérést megtagadott arra hivatkozva, hogy ez a közpénzköltés magánügy, az adatok összegyűjtése túl nagy adminisztrációs munkát jelentene, sőt, a testület nem is rendelkezik ezekkel az adatokkal.

Az újságírókat képviselő ügyvéd ugyanakkor azt mondta: az Európai Parlament tévesen hivatkozik a személyhez fűződő adatok védelmére. Ez ahhoz vezet, hogy a képviselők titokban költhetnek közpénzt, és teljes védelmet kapnak a nyilvánosság ellenőrzésével szemben, az újságírók álláspontja szerint viszont az adatkiadás megtagadását semmilyen európai szabályozással nem lehet indokolni. Sőt, amennyiben az Európai Parlament nem rendelkezik ezekkel az adatokkal, az azt jelenti, hogy a testület eddig nem végezte el ellenőrzési feladatát.

2009 óta egyébként minden EP-képviselő ugyanannyi fizetést kap, havi mintegy 2,5 millió forintot. Az újságírók viszont nem azt kérik, hogy a fizetésükkel számoljanak el a képviselők, hanem az ezen felül közpénzből finanszírozott juttatásokkal: utazási hozzájárulással, benzinpénzzel, napidíjjal, telefonszámlával, internetszámlával, az asszisztenseik juttatásaival, tanácsadói szerződésekkel. Az újságírók számítása szerint ezek a költségek csak tavaly 146 milliárd forintot emésztettek fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.