Közélet

Valami megmozdult: két nap alatt 80 milliót gyűjtött Juhász Péter az ingatlanmutyi lebuktatására

Népmesei cselt eszelt ki az Együtt alelnöke, Juhász Péter, hogy bizonyítsa: az V. kerület önkormányzata jóval ár alatt, Fidesz-közeli szereplőknek értékesít belvárosi ingatlanokat. Ha sikerrel jár és amennyiben igaza van, a közvagyon dézsmálói a saját maguk ásta veremben találják magukat.

A feltételezett ingatlan-mutyisták módszere viszonylag egyszerű a nagy értékű (és egyre nagyobb értékű, az ingatlanpiac változásairól szóló cikkünket itt találja) ingatlanok esetében. Az V. kerületben már néhány hónap után is érvényesíteni lehet a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt ingatlanvásárlásnál, így a spekulánsoknak csak néhány dolguk van:

  • Bérleti szerződést kell kötni az V. kerületi önkormányzattal.
  • Néhány hónap múlva be kell jelentkezni az ingatlan megvásárlására (-30%).
  • Persze az sem mindegy, mekkora árból kapunk kedvezményt. A kritikusok szerint az önkormányzat értékbecslői jóval a piaci ár alatt határozzák meg az érintett ingatlanok értékét.
  • Meg kell vásárolni az ingatlant akciós áron, majd a piacon értékesíteni tízmilliókkal drágábban.

Milliókkal a milliók ellen

Juhász Péter két nap alatt körülbelül 80 millió forintot gyűjtött össze az interneten, hogy leleplezze a vélt ügyeskedést.

Erre pedig nincs más mód, mint nyomott áron megvásárolni egy belvárosi ingatlant, majd reális áron túladni rajta és a közvélemény elé tárni: így lehet egy-egy ingatlanon tízmilliókat keresni, vagy ha úgy tetszik, megkárosítani az V. kerület lakóit.

Épp kapóra jön, hogy az önkormányzat mostanában ad túl egy gyönyörű, a Deák Ferenc 23. szám alatt található 237 négyzetméteres helyiségen – természetesen nem túl magas áron.

A helyiséget – Juhász szerint egy szintén haver értékbecslő – nemrégiben 115 millió forintra taksálta, a Fidesz-közeliként emlegetett, jelenleg az ingatlant bérlő ügyvédi iroda élve a 30 százalékos kedvezménnyel, 78 millió forintért vinné el. Független értékbecslők 2012 tavaszi, egy banknak készített felmérése alapján az ingatlan 154 millió forintot érhet, a szakvélemény szerint felújítva pedig 192 millió forintot.

Juhász terve, hogy az ár 100 százalékának megfelelő, 115 millió forinttal jelentkezik be vevőként, majd a piacon értékesíti azt, természetesen jelentősen magasabb, 150 millió forintért. Így nyerne bizonyítást, hogy az önkormányzat elherdálja a kerület ingatlanvagyonát, egyesek pedig szépen megtollasodnak. Ezért indult a pénzgyűjtés, a kitűzött cél 115 millió forint, de még az is lehet, hogy ennél nagyobb összegre lesz szükség.

Fotók: Facebook
Fotók: Facebook

A pénz a neten hever, csak össze kell szedni

A crowdfunding olyan kezdeményezés, amelyben a különböző projektek finanszírozását az online közösség segítségével oldják meg. A crowdfunding befektetés, Magyarországon az egyik legismertebb ilyen kezdeményezés a Corvin áruház harmadik emeletén kialakított MüSzi (Művelődési Szint).

A Feel-Flux nevű magyar fejlesztésű fizikai játékra az Indiegogo-n gyűjtöttek pénzt a termék gyártásának beindításához. Több, mint 36 ezer dollárnyi bizalmat kaptak – pedig csak 25 ezer dollár volt a kitűzött cél.

Nem befektetési, hanem társadalmi céllal gyűjtött pénzt a Kétfarkú Kutya Párt plakátolásra (illetve ebből finanszírozták az ál-Magyar Hírlapot is), a Direkt36 oknyomozó portál pedig működéséhez kért anyagi segítséget. Legutóbb azt derítették ki, hogy két uniós vizsgálat is folyamatban van Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak gyanús közbeszerzési ügyei miatt.

Juhász hangsúlyozza: nem nyerészkedni akar és elsősorban politikai akcióként tekint a kezdeményezésre. A nem mindennapi politikai-társadalmi-ingatlanpiaci befektetés hasznának egy része karitatív célokat szolgál majd, Juhász arra ösztönzi a résztvevőket, hogy a talált pénzt jótékonysági célra ajánlják fel. Mint mondta, a legtöbb felajánló már jelezte, nemes célra fordítja a nyereségét. Volt, aki Juhász Péterre bízta, melyik szervezethez juttatja el az összeget, más a gyermekszegénység enyhítését segítené. A politikus hétfőn megy bankgaranciát kérni, az ügy tehát eddig úgy néz ki, sínen van.

Szabad-e a tiltott útra lépni?

Megkérdeztük Juhásztól, szerinte igen, mivel esetükben nem arról van szó, hogy az ő érdekeiknek megfelelően nyomták volna le a lakás árát, azért, hogy ők “haverként” jussanak profithoz.

Ezek az emberek azért dobják össze a pénzt, az én politikai célom is az, hogy bizonyítékot gyártsunk egy olyan eljáráshoz, amelynek végén az elkövetőket börtönbe zárják. Csak a gyakorlattal tudom bizonyítani, hogy ezt a lakást kétszeres áron is el lehet adni, mert a bíróság nem ad feltételezésekre. Másképp nem lehet bizonyítani, hogy mennyiért lehetett volna eladni ezt az ingatlant

– Juhász Péter szerint ezzel támogatói is tisztában vannak, nem véletlenül jelezték a legtöbben, hogy a pluszpénzre nem tartanak igényt. Amennyiben az adás-vétel realizálódik, nem Juhász és nem az alapítványok, civil szervezetek fogják a legnagyobbat nyerni, hanem az V. kerület lakói,

ugyanis így 37 millió forinttal több folyik be az önkormányzati büdzsébe.

Adja magát egy kérdés: mi van, ha az említett ügyvédi iroda még a 115 millió forintos árat is kifizetné, csak hogy kifogja a szelet az Együtt vitorlájából?

Úgy tűnik, hogy a 115 milliós ajánlat nem lesz elég, ugyanis az említett ügyvédi iroda vélhetően arra hivatkozik majd, hogy ebből az árból is jár nekik a 30 százalékos kedvezmény. Valószínűleg eleve magasabb árat fogunk bemondani, jelenleg is egyeztetek erről ügyvédekkel

– magyarázza Juhász, aki akkor sem esne kétségbe, ha az ügyvédi iroda 115 milliós áron vinné el a helyiséget. Így is bizonyítást nyer ugyanis, hogy az ingatlant tízmilliókkal drágábban is értékesíteni lehet, mint a már említett 78 milliós ár.

Engem hidegen hagy, hogy ki a vevő. Annyi a cél, hogy az emberek – akiknek a vagyonáról szó van – jobban járjanak. Ha ezt úgy érjük el, hogy a fideszbarát ügyvéd fizet többet, nekem az is öröm, mert elértem a célomat és 30-40 millióval több kerül az önkormányzathoz.

Galéria
Fotók: Facebook

Jól megy a kalapozás

Juhász Péter számára már ismerős terep az internetes pénzgyűjtés, körülbelül 8 éve kér és kap is pénzt támogatóitól. Az Együtt politikusát korábban 80 ezer forintra büntették, mivel nem jelentette be időben, hogy Orbán Viktor házánál tüntetne. 92 támogatója 24 óra alatt 465.060 forintot dobott össze.

Régi mániám, hogy az embereket az anyagi vonalon is be kell vonni. Fontos, hogy ráeszméljenek Magyarországon arra, hogy ha valaki napi 8-10 órás állás mellett a munkájával nem tud hozzájárulni egy ilyen célkitűzéshez, anyagilag még megpróbálhat a számára is fontos ügy mellé állni. Évek óta ezzel foglalkozom, korábban a TASZ-nál is így jártunk el, a Millánál pedig így dobtuk össze a tüntetések költségeit

– állítja a politikus, aki az Illatos úti vegyi szennyezés kivizsgálására is a neten gyűjtött pénzt.

Mint mondja, az ingatlanos akcióba való belépés kockázatmentes: a 2012-ben, az ingatlanválság kellős közepén megállapított 150 milliós ár is alacsony, ha a mai viszonyokat nézzük, így alig férhet kétség ahhoz, hogy ezen az áron gyorsan gazdára találna a lakás. Ha nem ők veszik meg, a pénz visszajut a támogatókhoz, akik ügyvédi letétbe helyezték azt.

Körülbelül 50 emberről van szó. A legkisebb összeg 5 ezer forint volt, a legnagyobb 20 millió, van két 10 milliós felajánlás, 5-6 személy egy és ötmillió forint közötti összeggel szállt be, de vannak százezres, kétszázezres és félmilliós hozzájárulások is

–  mondja Juhász, aki aszerint súlyozza a jelentkezőket, hogy mekkora összeggel tudnak beszállni, illetve hogy a hasznot felajánlják-e jótékony célra. Ez esetben ők előnyt élveznek.

Gyanús ingatlanértékesítések

A történetnek azonban nincs vége: Juhászék konzekvensen részt akarnak venni a gyanús ingatlanértékesítésekben – természetesen vevőként. Az Igazmondó Alalpítvány antikorrupciós tevékenységet folytat közérdekű adatigénylésekkel, korrupciós ügyek feltárásával. Juhász Péter egy olyan alap létrehozásáról tárgyal az alapítvánnyal, amely lehetőséget teremtene, hogy a későbbiekben bármilyen korrupciós ügy kapcsán – legyen szó ingatlan- vagy földmutyiról – a mostanihoz hasonlóan tudjanak fellépni. Ráadásul a kezdeményezéshez más pártok is csatlakoznának Juhász szerint, jelenleg is egyeztetnek a részletekről.

A belvárosi ingatlanügyeknek se vége, se hossza, néhány mérföldkövet azonban érdemes feleleveníteni:

  • A korábban a kerületet vezető Rogán Antal 2014 decemberében közölte: kész bíróságra menni a köznyelvben belvárosi ingatlanpanamának nevezett ügy tisztázása érdekében. Minderre azért volt szükség, mert a DK feljelentéset tett a Legfőbb Ügyészségen a homályos ingatlanügyek miatt. Varju László, a DK politikusa néhány nappal korábban arról beszélt, hogy Rogán a “Portik Tamás érdekeltségi körébe tartozó cégnek adott el 54,2 millió forintért egy becslések szerint 127 milliót érő ingatlant a Károly körúton”, ebben a konkrét ügyben tettek feljelentést.
  • A Népszabadság tavaly december összeszámolta, mennyi kedvezményt adott az V. kerület önkormányzata az azt megelőző hat évben a szerencsés bérlőknek. Döbbenetes szám került az egyenlőségjel mögé: 4 milliárd forint.
  • Januárban robbant a bomba: egy 792 négyzetméteres helyiség 178 ezer forintos, a 718 négyzetméteres ingatlan pedig 139 ezer forintos négyzetméterenkénti áron jutott a – gyanú szerint a bérleti szerződéshez alapított – L.V.L.S.H. Kft.-hez, amely így összesen 103 millió forint kedvezményt kapott. A Népszabadság szerint a vállalkozás Maráczy Endréhez, a Fehérvár FC futballcsapat korábbi ügyvezetőjéhez köthető.

Idén márciusban derült ki, hogy évek óta egy külsős ügyvéd készíti elő a Belváros közbeszerzéseit, így minden olyan ingatlanügyben részt vett, ami miatt nyomoztak. A titokzatos ügyvéd Sándor Sz. Zsolt, rendszeresen részt vesz az önkormányzat ülésein. Az ő irodája a bérlője – és lehet, hogy a vásárlója is – a Juhász Péter célkeresztjébe került Deák Ferenc utcai luxuslakásnak.

UPDATE: Az V. kerület reakciója

Juhász Péter akciójáról megkérdeztük az V. kerület önkormányzatát. Válaszuk szerint a

Belváros-Lipótváros Önkormányzatának tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek elidegenítése a vonatkozó jogszabályok alapján, így a Lakástörvény és a felhatalmazása alapján született önkormányzati rendeletek által szabályozott módon történik. Ezek a jogszabályok nem adnak lehetőséget a szóban forgó módon történő elidegenítésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik