Közélet

21 századvéges a kormány legszigorúbb titkait is ismerheti

Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt Fodor Gábor írásbeli kérdésére, neveket nem említett.

A Magyar Liberális Párt vezetője a „Megfelelően védettek-e az állam titkai?” címmel írásbeli kérdést tett fel, amelyben a liberális párt politikusa azt is firtatta, hogy a Századvég-csoporthoz tartozó más cég vagy a Nézőpont Intézet vagy a Young & Partners kommunikációs ügynökség rendelkezik-e olyan tanúsítvánnyal, amellyel betekinthetnek bizalmas iratokba. Az Országgyűlés honlapján válaszolt a belügyminiszter:

A kérdésében felsorolt vállalatok közül egyedül a Századvég-csoporthoz tartozó Századvég Politikai Iskola Alapítvány rendelkezik kiállított telephely biztonsági tanúsítvánnyal, amely 2014 .02.05-én került kiadásra „Szigorúan titkos!” minősítési szintig. A Századvég Politikai Iskola Alapítványnál 21 fő rendelkezik „Szigorúan titkos!” minősítési szintig terjedő személyi biztonsági tanúsítvánnyal.

A miniszter ezután azt is közölte, hogy hány fő, mikortól kapott betekintést. Az első ilyen engedélyt 2013 októberében adták kilenc embernek, a nevüket azonban nem tartalmazza a parlamenti dokumentum. Ezek szerint 2013 előtt a Századvég tanácsadói nem láthattak bizalmas iratokat.

Pintér Sándor azt is leírja, hogy az engedélyek kiadását helyszíni ellenőrzés előzte meg. A Belügyminisztérium irányítása alá tartozó Nemzeti Biztonsági Felügyelet csak a minősített adatok kezelésére vonatkozó, jogszabályokban előírt feltételek ellenőrzése tekintetében rendelkezik feladat- és hatáskörrel, tehát a biztonsági beruházások vizsgálata nem tartozik a Nemzeti Biztonsági Felügyelet feladat- és hatáskörébe.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik