Közélet

Aha, nemzeti méltóság forradalma zajlik Lengyelországban

24.hu
24.hu

2015. 10. 28. 15:31

Fantasztikus, őrületes, szenzációs négy év elé nézünk, csak úgy sziporkázni fog a lengyel politika! Már most a nemzeti méltóság forradalmáról beszélnek Kaczynski hívei, és mi jöhet még karácsonyig???
Korábban a témában:

Magyarországon és Lengyelországban egyaránt erőszakmentes, konzervatív forradalom zajlik, ami a nemzeti méltóság forradalmának is nevezhető, és aminek a nyugati liberális sajtó dühös támadásaival kell szembenéznie – írta kommentárjában Pawel Lisicki, a DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap főszerkesztője. A cikket a Wirtualna Polska hírportál közölte.

A szerző a 2010-es magyarországi fordulathoz hasonlítja a lengyel választásokat, amik után a nyolc éve ellenzékben lévő nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) önállóan alakíthat kormányt. Mindkét esetben a választások “egy establishment-ellenes békés felkelést” jelentettek, amiben a magyar, illetve a lengyel társadalom az ellen “a magát felvilágosultnak minősítő szűk csoport” ellen fordult, ami “a hagyományt semmibe véve a rend saját új vízióját próbálja a társadalomra ráerőszakolni”. Így Orbán Viktor, valamint a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski a cikkíró szerint “a nemzeti ellenállás szószólóivá lettek”.

Mindkét politikus szemében a nemzetállam biztosítja a demokrácia alapértékének, a közjónak a legjobb védelmét, és a legfontosabb politikai kategóriának a nemzetet tartják – írja a főszerkesztő. A Fidesz és a PiS “a nyugati liberális média szinte általános dühével szembesül”. E média “óriási erőfeszítése ellen” mégis “a nemzeti méltóság forradalma” valósul meg – írta Lisicki az MTI szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.