Közélet

PM: A TV2 és a közmédia egy cégcsoport

A párt a TV2-ért folyó marakodás ügyében a Versenyhivatalhoz fordul.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), hogy függessze fel a versenyhivatali eljárást, míg nem tisztázódik a TV2 tulajdonosi jogvitája. Ha folytatódik az eljárás, tekintsék

a Fidesz-mogul Vajna cégét kormányközeli cégnek, a közmédiával összevontan értékeljék a TV2 piaci részesedését, és az erőfölényével való visszaélés gyanúját.

A PM szerint a fúziós kérelem versenyjogi elbírálásakor figyelembe kellene venni, hogy “Vajna a kormányzat hivatali tisztségviselője filmügyi kormánybiztosként, és az egyik kizárólagos koncesszor a hazai kaszinóüzemeltetésben.” Ezek az érdekeltségei ráadásul ugyanahhoz az off-shore céghálóhoz köthetőek, mint tévés cége, ezért átláthatatlan, kik rendelkezhetnek még komoly befolyással e céghálóban.

A GVH-nak – a párt szerint – arra is fel kellene hívnia a kormány figyelmét, hogy a visszatartott kábelterjesztési díj szabályozásakor és a “Rogán Antal propagandaminisztériuma” által felügyelt 25 milliárdos kormányzati hirdetési keret felhasználásakor legyen a verseny semleges.

Korábban a Heti Válasz írt arról, hogy Andrew G. Vajna azokra az offshore-cégekre építi tévés és rádiós vállalkozásait, mint a kaszinóit. A hetilap cikkére a film- és kaszinóguru sajtóirodája azzal reagált, hogy Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak, és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül „offshore”, vagy – ahogy a jogszabály fogalmaz – ellenőrzött külföldi társaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik