Közélet

Magántévét közpénzből? Vajna ügye az ügyészségen

Közérdekű bejelentésben kért állásfoglalást a Legfőbb Ügyészségtől a belvárosi fideszes.

Tényi István az elmúlt napok sajtóhírei után arra vár választ, mit tesz az ügyészség, amelynek külön törvény írja elő, hogy köteles fellépni, ha más hivatalos szerv nem lép fel a törvénysértés megszüntetésére. A 24.hu-nak eljuttatott dokumentumából kiderül, hogy az ügyész pert indíthat, ha a nemzeti vagyont, a közpénzt jogszerűtlen használják fel. A közérdekű bejelentő emlékeztet rá, hogy az Alaptörvény szerint

a közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzt és a nemzeti vagyont továbbá az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Ennek ugyanakkor ellentmond az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, többször módosított törvény, amelybe bekerült egy passzus az üzleti titok védelméről. Tényi szerint a közpénzzel való gazdálkodás tekintetében az üzleti titok jószerével értelmezhetetlen fogalom, így e megszorító kitétel az adatokhoz való hozzáférésnél jogbizonytalanságot okoz. Mivel egy alacsonyabb rangú törvény felülírja az Alaptörvényt Tényi István a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását és a perindítást megalapozó adatok beszerzését kéri.

Előzőleg több lap, hírportál próbálta kideríteni, valóban közpénzből lenne-e Andy Vajnáé a TV2. A kormánybiztos ugyanis állítólag az állami tulajdonú Eximbanktól kapott 20 milliárdos üzletéhez hitelt. Az állami tulajdonú  bank sajtóosztálya legutóbb a banktitokra hivatkozva már előre – informálisan, de határozottan – közölte: nem válaszol a Népszava kérdéseire.

Mint korábban megírtuk, Tényi István közérdekű bejelentést tett az adóhivatalnál is, emlékeztetve rá, hogy a NAV egyik fő célja idén a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása, a jelentős kockázatot hordozó adózók ellenőrzése. Akkor azt követően fordult az adóhatósághoz, hogy megjelent a Heti Válasz cikke arról, Andrew G. Vajna azokra az offshore-cégekre építi tévés és rádiós vállalkozásait, mint a kaszinóit. (Tényi István korábban Vajna láthatatlan milliárdjai miatt vagyonosodási vizsgálatot is kért. Akkor közérdekű bejelentőként a film- és kaszinóguru fényűző életmódjára hívta fel az adóhatóság figyelmét.) A hetilap előzetesére reagált a film- és kaszinóguru.

Vajna: „Ez nem offshore!”

Sajtóirodája szerint Vajna magyarországi vállalkozásai a magyar jogszabályok szerint adóznak, és a hatályos szabályozás értelmében a külföldön bejegyzett vállalkozásai közül egy sem minősül „offshore”, vagy – ahogy a jogszabály fogalmaz – ellenőrzött külföldi társaságnak. A hetilap szerint Vajnának nem velük van vitája, hanem azon offshore-közvetítőkkel, akik melegen ajánlják az adóoptimalizálóknak az üzletember által is prfereált nevadai helyszínt. A lap visszaidézte, hogy nyáron már írtak a kormánybiztos külföldi vállalkozásairól, használták is az „offshore” jelzőt, és bár Vajna perelt a cikk miatt, az offshore-ozással nem volt problémája, a pert pedig elbukta..

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik