Közélet

A tetovált iskolai tanár, aki az első napján odamondott Obamának

Ő Kanada frissen megválasztott miniszterelnöke. Bokszolt is, és még több szír menekültet akar az országba.

Justin Trudeau Kanada minden idők második legfiatalabb miniszterelnöke lesz, most 43 éves és hétfőn a liberálisokat vezetve megnyerte a választást. Méghozzá úgy, hogy pártjával abszolút többséget szereztek és a csaknem egy évtizeden át kormányzó konzervatívokat és Stephen Harper váltják.

Folyamatosan beszóltak neki

Justin Trudeau apja a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök, aki kisebb megszakításokkal 15 évig vezette az országot. A New York Times portrécikke szerint a családot csak Kanada Kennedy-klánjaként emlegetik, az új miniszterelnök már gyermekkorában hozzászokott a népszerűséghez.

A kampány során ez különösen jól jött neki, hiszen konzervatív ellenfele során többször is azzal jött elő, hogy Trudeau még nincsen készen a kormányfői posztra.

Ez nem kezdőknek való, de legalább a hajad jó”, mondta neki egyszer a konzervatív exkormányfő.

Trudeau nemcsak a frizurájával hívta fel magára a figyelmet, kampánygyűlésein többször is bevetette a „rocksztár trükköt”, rengetegszer szelfizett támogatóival, akik közül néhányan „szeretünk, Justin” táblákkal várták őt. Nem véletlenül írja azt róla az Independent, hogy a kanadaiak már most imádják, pedig alig csinált még valamit.

Bokszoló és rádiós műsorvezető

A házas és három gyermeket nevelő Trudeau sokáig próbált szabadulni apja árnyékától, korábban többször is arra panaszkodott, úgy érzi, egy üvegkalitkában nőtt fel. „Sokszor éreztem, hogy az emberek csak kötelességből udvariasak velem”, mondta egyszer.

A politika előtt sok mindent kipróbált, volt iskolai tanár, bungee jumping oktató és rádiós műsorvezető, sokáig bokszolt is. A bal karjára huszonhárom éves korában tetovált, a Föld képe került fel, az azt körülvevő Haida törzsi jelkép, a sas pedig közel két évtizeddel később, negyvenedik születésnapján foglalta el helyét.

Politikai karrierje 2000-ben kezdődött, apja temetésén emlékezetes beszédet mondott, amivel hirtelen az érdeklődés középpontjában találta magát. A parlamentbe csak nyolc évvel később került be, 2013-ban viszont már ő volt a Liberális Párt elnöke.

Ja, és programja is van. Odamondott Obamának

Trudeaunak nem lesz könnyű dolga Kanada élén, a BBC összeszedte néhány pontban, mi várható tőle. Kedden közölte Obamával, hogy a kanadai harci gépek befejezik az Iszlám Állam elleni légi csapásokat Irakban és Szíriában. Az ország azonban továbbra is tagja marad az Iszlám Állam elleni koalíciónak, és kiveszi részét az iraki erők kiképzéséből, valamint a térségbeli humanitárius erőfeszítésekből.

(MTI/AP/The Canadian Press/Paul Chiasson)
(MTI/AP/The Canadian Press/Paul Chiasson)

Trudeau szerint amerikai kollégája megértő volt, amikor közölte vele a hírt, majd hozzátette, hogy kész támogatni az USA álláspontját a klímaváltozás kapcsán. Ez azért is fontos, mert a két politikus hamarosan együtt utazik Párizsba, a klímacsúcsra.

Egyébként is dolgoznia kell a megromlott kanadai-amerikai kapcsolatokon, mert az nagyon megromlott az utóbbi időben, elsősorban a Keystone XL kőolajvezeték megépítése körüli washingtoni huzavona miatt.

Menekültek, marihuána

Trudeau több szír menekültet, egészen pontosan huszonötezret tervez befogadni az országba és több pénzt szán a menekültellátás rendszerébe is.

Az új kormányfő azt is bejelentette, megpróbálja legalizálni a marihuánát, a középosztály adóterheit csökkentik, fokozzák az infrastruktúra-építés kiadásait és nyilvános vizsgálat jöhet az eltűnt ezerkétszáz őslakos asszony és lány ügyében.

A megválasztását követő beszédében az akkor már alvó gyermekeinek üzent. Azt mondta, együtt kezdenek új kalandba, tudja, hogy egy miniszterelnök gyermekének ez nem könnyű, de „ígérem, apa mindig ott áll majd mellettetek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik