Nagyvilág

Jöhet a szabad füvezés kora Kanadában

Egy évtizednyi konzervatív kormányzás ért véget Kanadában. Óriási meglepetés a választás végeredménye, ismerős név került újra a miniszterelnöki székbe. Jön a legalizált fű, a szír menekültek befogadása és a bombázások leállítása.

A Trudeau-dinasztia újabb tagja, Justin Trudeau lett Kanada új miniszterelnöke a választások után – közölte a BBC. A centrista-Liberálisok vezére még a harmadik helyen állt a kampány elején, aztán a végére csak befutott győztesként, és egy évtizedes konzervatív kormányzásnak vetett véget. A 2006 óta kormányzó Stephen Harper is gratulált neki, ő várhatóan mezei képviselőként folytatja a munkát.

A győzelem óriási meglepetés volt, sokan még pár napja se tettek volna rá. A legutóbbi 2011-es választásokon még csak 34 parlamenti széket szerző liberálisok (akkor még az Új Demokraták voltak a fő ellenzéki erő) most 184 mandátumot szereztek. Harperék 166-ról 99-re estek vissza, az Új Demokraták 103-ról 44-re. Feljött a québeci franciák pártja is, 4-ről 10-százalékra, a Zöldek egy széket szereztek.

A Trudeau-név fontosabb a kanadaiaknak, mint nekünk a Gyurcsány. Ez nem is csoda, Justin apja, Pierre a modern Kanada atyjaként van elkönyvelve. 43 éves drámatanár fia előtt most nagy feladatok állnak. Beszédében is arra utalt, most aztán változás lesz, pozitív politika következik, vége a cinizmusnak.

Ez a gyakorlatban, vagyis a kampányígéretek szerint azt jelenti, hogy a középosztály adóterheit csökkentik, fokozzák az infrastruktúraépítés kiadásait, többet tesznek az ellentmondásos Keystone olajvezeték környezetvédelmi aggályainak eloszlatásáért, több szír menekültet fogadnak be, nem bombázzák tovább az Iszlám Államot, kiképzik inkább az iraki erőket és legalizálják a marihuánát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik