Nagyvilág

Kanadában a liberálisok behúzták a választást

Nagy valószínűséggel megszerezték az abszolút parlamenti többséget a Justin Trudeau vezette liberálisok Kanadában a hétfői választáson a kanadai média egybehangzó előrejelzései szerint.

Az eddig 36 képviselővel rendelkező liberálisok a prognózisok szerint a 338 mandátumból több mint 170-et tudhatnak majd a magukénak. Ezzel az Elections Canada független választási testület adatai szerint megdönthették a konzervatívok 1984-ben felállított – 111 többletmandátumot hozó – rekordját.

A még nem végleges eredmények fényében a 43 éves Justin Trudeau, volt általános iskolai tanár, a modern Kanada atyjának tekintett néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia alakíthat kormányt az észak-amerikai országban. Megválasztása a szociális jólétre hangsúlyt fektető liberális hagyományhoz való visszatérést jelenti a csaknem egy évtizede tartó konzervatív kormányzás után.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök lemond a Konzervatív Párt vezetéséről a hétfői parlamenti választáson elszenvedett súlyos vereség miatt. Ezt a konzervatívok közleményben jelentették be. A párt átmeneti vezetőt fog kinevezni az új vezetés megválasztásának idejére. Stephen Harper csaknem egy évtizeden át volt az észak-amerikai ország kormányfője.

(BBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik