Közélet

Iskolabotrány: se a kétharmad, se a jog, se a gyerek nem számít

Már van munkaterv, csak azt éppen nem a tanárok és a szülők fogadták el.

A Budai Nagy Antal Gimnázium Szülői Választmánya közleményben tudatta, hogy a KLIK átnyúlt a tanárok és a szülők feje fölött és elfogadta az iskola munkatervét. A választmány szeptember elején tett bejelentést az igazgató intézkedései miatt. Manolovitsné Erdőközi Orsolya munkatervét szakmai hiányosságok miatt elutasították. Szülők és tanárok. Többször is. Az igazgató azt meg sem próbálta átdolgozni. A szülők szerint nem véletlenül.

Hanesz József KLIK-elnök – Mátésné Pataki Ágnes tankerületi vezetőn keresztül – a gimnázium idei munkatervét elfogadta, mondván, “a munkaterv megfelel a jogszabályi követelményeknek, a tanároknak pedig nem volt jogi indoka arra, hogy a munkatervet elutasítsák”. A szülők képtelenségnek tartják, hogy a KLIK beadványukat úgy értelmezte, mintha azt a nevelőtestület elutasító döntése ellen tették volna. Épp fordítva.

A szülői szervezet véleménye, hogy ezzel a döntésével a KLIK egyértelműen igazolta, hogy kézi vezérlésre kapcsolta a gimnáziumot, felülírta a tantestület kétharmados szakmai véleményét, és függetlenül a bejelentett törvénysértések számától és nagyságától, mindent megtesz, hogy az iskolaközösség véleménye ellenére kinevezett Manolovitsné pozíciójában maradjon.

A munkatervet a jogszabályok szerint az igazgatónak kell összeállítania a munkaközösségek véleménye, javaslata alapján, azt a nevelőtestületnek kell elfogadnia.

Az igazgatónak és a tanároknak a munkaterv összeállításakor egyet kell érteni a mindennapi működésüket és céljaikat illetően, mert a nevelőtestület többségi támogatásával biztosítható egy iskolában, hogy együttműködés legyen a tanári kar és a vezető között.

Dr. Dohányosné Tenkes Erzsébet, a szülői választmány alelnöke azt írta, a munkaterv elutasításával a tanári kar azt üzente, hogy a vezetői elképzelésekkel nem ért egyet, nem akar Manolovitsnéval együttműködni. Azzal, hogy a KLIK a nevelőtestület 67 százalékának akarata ellenére az iskolára kényszerítette a munkatervet, elvonta a szakmai autonómiát, a tanári kar és a vezetés közötti jelentős szakadékot tovább mélyítette.

A szülői szervezet véleménye, hogy ha a KLIK megteheti, hogy a tanárok helyett dönt az iskola szakmai függetlenségét érintő kérdésben, akkor ez azt jelenti, hogy nem csak az igazgatóválasztás során volt irreleváns a tanárok, a diákok és a szülők véleménye, de a mindennapi működés során sem várhatnak a tanárok és a szülők érdemi jogorvoslatot a Gimnázium fenntartójától.

A választmány a KLIK döntésén keresztül fel akarja hívni a pedagógusok, érdekvédelmi szervezetek figyelmét, hogy ez nemcsak a Budai Nagy Antal Gimnázium belső ügye, hanem a köznevelés egészét is érintő közügy. A szülők bíznak a pedagógus érdekvédelmi szervezetek támogatásában, nem adják fel a harcot, amit a gyerekek sikeres  tanulása, “a tanári kar egyben tartása, és a demokratikus folyamatok visszaszerzése érdekében folytat”.

A szülői szervezet a héten hiába akart újabb fórumot tartani a gimnáziumban, azt a gólyabálra hivatkozva nem engedélyezték, noha a szülők által javasolt napon nincs iskolai esemény. Az igazgató azt kérte, a szülők írásban tegyék meg észrevételeiket. Manolovitsné már nem áll ki a szülők elé, ezzel végleg megfosztja őket a törvényes joguktól, hogy a gyerekek tanulását érintő kérdésekre választ kapjanak – írta a szülői választmány alelnöke.

Mint néhány napja megírtuk, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban már az első hónapban száznál több óra maradt el, kétszázat pedig csak helyettesítéssel tudtak megoldani. A nevelőtestület és a szülők egymástól függetlenül, de majdnem azonos időben írásban kérte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy hívják vissza az igazgatót.

A két testület szerint az iskola működése szakmai hibáktól hemzseg, „a vezetési módszerek destruktívak, az ősztől elvárt értékelési rendszerek kidolgozása sem történt meg”. A nevelőtestületből közel 30 tanár, a 19 osztályból pedig 18 osztály írta alá a kérelmeket szülői képviselőjén keresztül. A nevelőtestület és a szülői szervezet már korábban is tett bejelentést a KLIK-nél és az EMMI-nél, hiába.

Elfogadhatatlan, ami a diákokkal, tanárokkal történik. Így reagált Mendrey László a gimnáziumban történtekre a Népszavának. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: a helyzet biztosan az oktatás színvonalának visszaesését eredményezi, katasztrofális, ami történik, előbb-utóbb az ombudsmannak is lépnie kell, mert súlyosan sérül a diákok tanuláshoz és a pedagógusok tisztességes munkavégzéshez való joga.

Hasonlóan vélekedett az Orbán-kormány által életre hívott Nemzeti Pedagóguskar elnöke is. Horváth Péter azt mondta: nem meglepő, hogy a helyzet elmérgesedett, az új igazgató kinevezésével ő sem értett egyet.

Olyan igazgatóra lenne szükség, akiben megbízik a nevelőtestület. A legfontosabb azonban a gyerekek érdeke

Horváth szerint ami a Budaiban történt, rossz üzenet a rendszer egészére nézve. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár azt mondta, szakmai döntést hoztak, amikor a senki által nem támogatott igazgatót kinevezték, és nem tart attól, hogy az oktatás rovására megy a kialakult helyzet, bár – a szülői levelek dacára – napi információja nincs a helyzetről. Czunyiné nem cáfolta, hogy az új igazgatót ő támogatta.

Korábban a  budafoki képviselő-testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője lapunknak a „szülők egy csoportjának  egyoldalú és félrevezető információira” alapozott botrányról írt. Sebes Gábor levelében elismerte, hogy a nevelőtestület 2/3-a nem fogadta el a munkatervet, de üres vádaskodásnak nevezte, hogy a »teljes szakmai elégtelenség« lett volna az elutasítás oka.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik