Közélet

E-autógyárról és kvótákról filozofált Szijjártó

Nem árt résen lenni, hátha a Tesla idetelepíti a gyártása egy részét, a menekültkvótából meg ki szeretnénk bújni - mondta Szijjártó Péter, aki szerint Orbán Viktornak igaza van.

Rendszeresebbé, közvetlenebbé kell tenni a kapcsolatot a Tesla autógyárral, hogy fel legyünk készülve, ha döntés születik a cég kapacitásbővítéséről – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn az M1-en. A Tesla komoly gazdasági sikereket érhet majd el Európában, és az ilyen nagy autógyáraknál a gyártástelepítés egyik legfontosabb szempontja az, hogy melyik piacot tartják fontosnak. Vagyis, ha a Tesla nagy sikereket ér el Európában, felmerülhet, hogy újabb gyártókapacitást telepítsen a kontinensre.

A miniszter felidézte: márciusban a washingtoni nagykövet ellátogatott a cég amerikai gyártóbázisára, a hágai nagykövet pedig áprilisban a hollandiai központját tekintette meg, és ezt követően azt szűrték le, hogy szóba jöhet egy új európai gyártóbázis létesítésének a lehetősége, ha a vállalat a piaci részesedését növelni tudja Európában.

Ezért Szijjártó arra utasította a New York-i külgazdasági attasét, hogy rendszeresebbé, közvetlenebbé tegyék a kapcsolatot a magyar befektetés-ösztönző ügynökség és a Tesla között, hogy ha konkrét döntés születik a cég kapacitásbővítéséről, akkor erre fel legyenek készülve.

Globális? Globális. Globális!

A kötelező menekültkvótákról Szijjártó elmondta: a kormány szerdai ülésén vitatja meg, hogy “a kötelező kvótákról szóló döntéssel szemben milyen fellépésre van lehetőség”. Orbán Viktor kedden egyeztet a frakcióvezetőkkel, és folyamatosan konzultálnak az igazságügyi miniszterrel is a jogi megoldásokról. A kvótarendszerről hozott döntés végrehajthatatlan, mivel nem lehet ellenőrizni a határokat, a bevándorlók folyamatosan érkeznek, és egyelőre még nincsenek uniós hot spotok – magyarázta.

A külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy “egyre inkább polgárjogot nyert az a gondolat az ENSZ-ben”, hogy globális kihívásról van szó, amire globális megoldás kell globális részvétellel. Sportszerűtlen, ha Európának kell viselnie a migrációs nyomás legnagyobb terhét, miközben a helyzet fő okáért, a közel-keleti és észak-afrikai instabilitásért nem csak Európa a felelős. Olyan döntések vezettek hozzá, amiknek Európa legfeljebb egy résztvevője volt.

Szijjártó úgy látja, az egész közel-keleti és észak-afrikai helyzetnek nem lehet megoldása mindaddig, amíg a transzatlanti közösség – elsősorban az Egyesült Államok – és Oroszország nem jut megállapodásra, addig csak a káosz nő, és “újabb nyilatkozatháborúk fogják tetézni a valós háborút”. Bár folyamatosak az egyeztetések, az igazi áttörés még várat magára – mondta.

Magyarország európai megítéléséről úgy vélekedett, hogy sosem történik majd meg annak nyílt beismerése, hogy Magyarországnak igaza volt, de

a nyilatkozatok egyre inkább hasonlóak Orbán Viktor korábbi hatpontos javaslatához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik