Közélet

Elfogyott a drótakadály, a kormány meg csak várja a GYODA-t

Bármikor jöhet a horvát határzár is, bár ehhez nem ártana befejezni a kerítést. Egy német cég bejelentette, nem adnak szögesdrótot. De a kormány szerint nem is veszünk tőlük. De akkor kitől?

Nagyot bukott egy berlini német cég azon, hogy nem akart szögesdrótot eladni Magyarországnak, írtuk nemrég. A brit Metro szerint a fogyóban lévő GYODA-készlet – ez a gyorstelepítésű drótakadály, vagyis az a pengés kerítés – pótlása miatt a magyar fél érdeklődött a német Mutanoxnál, van-e raktáron pár kilométernyi szögesdrót. Kötegek ezreit szállíthatta volna le a cég, de az üzletből nem lett semmi. Ezzel 500 ezer eurós (157 millió forintos) bevételtől estek el.

Talat Deger, a cég tulaja azt mondta, a NATO-kompatibilis szögesdrótot nem a célnak megfelelően használta volna fel a magyar állam, emberek meg is sérülhettek vagy halhattak volna miatta. Hozzátette, a drótot tolvajok és betörők megállítására találták ki.

A menekültek sok mindenek, de nem bűnözők. Ők ártatlan emberek, akik az életükért rohannak.

A 24.hu rákérdezett a kormánynál, hogy kitől vásárol majd GYODA-t a kormány, illetve a német visszautasítás mennyiben veti vissza az esetleges határzárat.

A Belügyminisztériumtól az alábbi választ kaptuk:

Az Ön által megnevezett németországi vállalkozással (a már említet Mutanox – a szerk.) a büntetés-végrehajtásnak sem a múltban, sem a jelenben nem volt és most sincs szállítói kapcsolata, a büntetés-végrehajtás a késztermék és/vagy az alapanyag beszerzése vonatkozásában ajánlatkéréssel sem fordult a céghez – a vállalkozás nem szállított Magyarországra NATO-kerítést.  Ebből következően további kérdései okafogyottak. (Hogy tudniillik kitől veszünk akkor, és mennyiben csúszik az esetleges határzár – a szerk.)

Az RTL korábban Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök főtanácsadóját, mit szól az elutasításhoz. Ő azt válaszolta, nem tud róla, de állítja, a kerítés befejezéséhez szükséges összes alapanyag a rendelkezésre áll, Magyarországon van.

Információink szerint ez nincs teljesen így, erősen fogy a GYODA, főleg, miután kitudódott, hogy horvát felderítők keresik a magyar határzár gyenge pontjait, ugyanis erre válaszul több helyen megerősítették a pengés drótakadályt, több sort húzva belőle.

Spanyol GYODA-t húz a magyar a horvát határra

De ha a németektől nem, akkor kitől veszi a pengés drótkerítést a magyar kormány? Már korábban írt arról a spanyol El Mundo, hogy a malágai Mora Salazar gyártja a magyar kerítést. Akkor a cég szóvivője elmondta, hogy Európában ez az egyetlen vállalat, amely ilyen acélpengékkel ellátott drótkerítést készít.

Az ő terméküket helyezték el az észak-afrikai spanyol enklávék, Ceuta és Melilla határnál, de szállítanak egyebek közt Görögországba, Romániába, Marokkóba. Példaként említette, hogy ezt a típusú szögesdrótot például börtönök, nukleáris erőművek, repterek védelmére használják.

A 24.hu megpróbálta elérni hivatalos csatornán a Mora Salazart, de többszöri megkeresésünkre sem válaszoltak, azonban egy ott dolgozó munkástól megtudtuk, megállás nélkül gyártják a pengés drótot, és folyamatosan veszik is tőlük, minden valószínűség szerint, bár ennek a fenti BM-válasz ellentmond.

Bármikor jöhet a határzár

Nem siet a kormány a horvát határ lezárásával, kivár, amíg az osztrákok és a németek már nem bírják tovább a nyomást és kérik az intézkedést a magyaroktól.

Ez a pont információnk szerint már a jövő heti kormányülés után eljöhet, ha továbbra is hozzánk buszoztatják a horvátok a menekülteket, a kormány lezárhatja a határt, bár ez csak jogilag történhet majd meg. Ugyanis a fizikai határzár még messze, a 355 kilométeres horvát-magyar szakaszból csak 116 kilométeren áll a kerítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik