Belföld

Az osztrákokra és a németekre várunk a horvát határzárral

Nem siet a magyar kormány a horvát határ lezárásával, megvárja, amíg az osztrákok és a németek már nem bírják a nyomást és kérik az intézkedést a magyaroktól – vélik a VS.hu-nak megszólaló kormánypárti képviselők.

A parlament kedden rendkívüli ülésen fogadta el azt a törvénymódosítást, ami lehetővé teszi, hogy a pécsi és zalaegerszegi bíróság is eljárjon az illegális határátlépők ügyében. Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is hibásnak nevezték a javaslatot, azt mondták: általánosságban kellene kimondani, hogy ahol a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet kihirdeti a kormány, ott az illetékes bíróságok járnak el. A fideszes Tuzson Bence azzal védte a javaslatot, hogy a technikai feltételeket nem tudják egyik napról a másikra biztosítani a tárgyalásokhoz.

A javaslat akkor lép életbe, ha a horvát-magyar határt is lezárják. Orbán Viktor pénteken azt mondta: erről egyeztetni akar a visegrádi négyekkel és a horvát miniszterelnökkel is, de az ügyre rálátó kormánypárti források azt mondták a portálnak, hogy a magyar kormány kivár, csak akkor intézkednek, ha az osztrákok és németek már nem bírják a nyomást és ők kérik a határzárat a magyar hatóságoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik