Közélet

Lázár: HIV-fertőzöttek lehetnek a menekültek között

Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint összehangolt Magyarország-ellenes akció zajlik.
  • Lemondott Giró-Szász András államtitkár
  • A horvátok veszélyeztetik a jó viszonyt azzal, hogy folyamatosan szállítják a menekülteket hozzánk
  • A VW-botrány hatással lehet a magyar gazdaságra is.

Részletek lentebb

Bár csütörtökön lépett hivatalába Rogán Antal, aki a kormányzati kommunikációért felel, kiderült, hogy nem a 25. Kormányinfó Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter reszortja. A jövőben is ő magyarázza el, mit és miért tesz a kormány. A határzárat például azért húzta fel, hogy megvédje az országot, ami annak ellenére sikerült, hogy a héten megérkezik a 300 ezredik illegális bevándorló.

VW-botrány: ezzel még nem foglalkoztunk

Kérdést kap Lázár, hogy hány kormányzati autó érintett a botrányban, Lázár János azt mondta, ezzel még nem foglalkoztak, de az államtitkárai és a helyettes-államtitkárai mindig rettegnek, hogy nem lesz mivel járniuk.

Erre a 24.hu is rákérdezett korábban Havasi Bertalannál, Orbán Viktor sajtósánál. A kormányfőnek Volkswagenje van, de a kormány több Skodát is használ, Havasi akkor azt válaszolta, Orbán nem tervezi lecserélni Volkswagenjét.

Megvédjük a határt

Sajtóinformációk szerint horvát felderítők járják a határt, keresik a magyar kerítés gyenge pontjait, hogy a későbbiekben is a zöldhatárra szállítsák a menekülteket. Lázár szerint nem kizárt, hogy megismétlődnek a röszkei események.

A horvátok a lépéseikkel a jó horvát-magyar viszonyt és schengeni tagságukat veszélyeztetik ezzel. „Megvédjük a határt”, jelentette ki a miniszter.

Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

Egyesek szerint akár újabb menekülthullámot is elindíthat az, hogy az oroszok bombázni kezdték Szíriát, ezért összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

Menekültek: korridor vagy nem korridor?

Lázár szerint a menekültfolyosó csak hivatalos keretek között valósulhat meg, bár egyesek szerint már most is működik. A horvátok idehozzák őket, mi pedig tovább mindenkit Hegyeshalomig.

De ez nem legális keret, mondja a miniszter. Arra lenne szükség, hogy „Ausztria eldöntse végre, hogy mi történjen.”

Jelenleg 200 millió eurónál, hatvanmilliárd forintnál tartunk, zárja Lázár, már amit a menekültkrízisre fordított a kormány.

Holnapra lesz egészségügyi államtitkár

Még nincs meg Zombor Gábor utódja, holnap derül ki, hogy ki lesz az új államtitkár. Egy másik személyes kérdés: megromlott-e a kapcsolata Orbánnal. Lázár azt mondja, ő a munkájára koncentrál.

VW-botrány: hatással lesz a magyar gazdaságra

A kormány feladata most az, hogy megvédjék ezeket a magyar gyárakat az alaptalan támadásoktól, de Lázár nem számol elbocsájtásokkal. De a gazdasági teljesítőképességük 1-1-5 évig visszaeshet.

Az autóiparban változások indulhatnak el globálisan, ezek Magyarországra és az itteni gyárakra is hatással lesznek. Válsággal nem számol, de ahogy fent írtuk, visszaeséssel igen. Giró-Szász szerint mivel már küzdött le válságot a kormány, ez is menni fog nekik.

Sok pénz kell Budapestnek

Lázár János ma már beszélt egy másik fórumon, arról itt olvashat, a Kormányinfón bejelentette, hogy egy pénzügyi alapot kell létrehozni, ebből finanszíroznák a gigaberuházásokat. Budapest versenyképességéhez szükséges a sok pénz.

BKV? Nem lesz gond

A közlekedési vállalatnál arról beszéltek a napokban, hogy akár csődet is jelenthetnek, Lázár elmondta, folyamatosan egyeztetnek a cég vezetőivel, segítik a vállalat működését. „Nem hiszem hogy a magyar kormányon múlna a vállalat működése.”

Giró-Szász elmondta, öt éve kormánytag, ez a probléma minden ősszel előkerül, de soha nem volt gond.

Európai kvóta nem, világkvóta igen

Orbán Viktor már korábban kijelentette, ő globális kvótát javasol a menekültválság megoldására, Lázár szerint pedig ebben nincs ellentmondás. A miniszternek kevésnek tűnik az USA által felvetett menekültszám, ugyanakkor az önkéntességnek kellene meghatározónak lennie.

Nem fogom tudni megmagyarázni a saját választóimnak, hogy azért mert más országoknak bevándorlókra van szüksége, attól Magyarországnak miért kell bárkit is befogadnia.

Giró-Szász: lemondok

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár bejelentette, lemond, mert feláll a kommunikációs minisztérium. Lázár felkérte, hogy legyen a miniszterhelyettese, azt sem vállalta.

Lázár szerint az elmúlt öt évben mindig az volt, hogy „ha gond volt a kormányzati kommunikációval, akkor András beugrott.” Eddig erre kétszer volt szükség, de nem kizárt, hogy harmadjára is szükség lesz rá.

A miniszterelnökben felmerült, hogy akkor mi legyen Giró-Szász munkája, de még semmi konkrétum nincs.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik az Országházban tartott sajtótájékoztatóra 2015. október 1-jén. Balra Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Ő mondott le MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter érkezik az Országházban tartott sajtótájékoztatóra 2015. október 1-jén. Balra Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Ő mondott le
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ki ért a focihoz?

Mindenki. „És ezt számos kormányzati intézkedés jelzi”, mondja Lázár. A másik pedig a kommunikáció, amihez mindenki ért, ezért kritizálták többen Giró-Szászt. „Most egy új csapatnak lesz lehetősége bizonyítani”, üzent Rogánnak Lázár.

HIV-fertőzöttek lehetnek a menekültek között

Nagy veszély a migráció, mondja, ezt pedig azzal támasztja alá, hogy az egészségügyi szűrésen átesett menekültek között rendszeresen találnak szifiliszes, Hepatitis B-, Hepatitis C-, illetve HIV-fertőzött betegeket is.

Majd hozzátette, az országnak nincs szüksége bevándorlókra, ha lenne, akkor a határon túli magyarok felé fordulnának. Ez nem esik egybe Soros György véleményével, de róla sok helyen nincsenek jó véleménnyel.

Rendkívüli Kehi-vizsgálat a Közgépnél

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívüli vizsgálatát rendelte el a Miniszterelnökséget vezető miniszter hazai útépítésekkel kapcsolatban az európai csalás elleni hivatal, az OLAF felvetései miatt.

Lázár szerint az OLAF vizsgálatai alapján kételyek merültek fel a beruházásokkal kapcsolatban, a Kehi tisztázná ezt a Közgépnél.

Tűz a szomszédokra

A horvátok és az osztrákok kaptak Lázártól, a horvátoknak kötelességük lenne regisztráltatni a menekülteket, az osztrákok esetében pedig abba kötött bele a magyar fél, hogy erősödik a szélsőjobb.

A kormány támogatja a szlovákokat

A kormány támogatja Szlovákia uniós kvóta elleni törekvéseit és ellenzi, hogy az Unió területén jöjjenek létre menekülttáborok, úgynevezett hotspotok. Aggasztónak nevezte a németországi táborokban történt gyújtogatásokat, verekedéseket. Kitért arra is: ha Ausztria és Németország korridor kialakítását kéri, akkor annak ugyanolyan meghívó jellege van, mint a szír menekültekre vonatkozó korábbi német bejelentésnek.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a jogi határzár nem okoz aránytalanul magas ügyszámot a bíróságoknak, 351 büntetőeljárás indult határsértőkkel szemben, 293 került bíróság elé, 279 esetben jogerősen megállapították a bűnösséget, 14-en pedig fellebbeztek.

Beszámolt arról is, hogy a horvát határon 78, illetve 38 kilométeren kész a védőkerítés, a kormány kész és kénytelen azt kiépíteni, mert a migráció szervezői csak abból értenek.

A hazánk elleni akció szervezett – mondta a miniszter, aki komoly kételyeinek is hangot adott, hogy Horvátország valaha schengeni övezet tagja lehet-e. Megismételte a korábbi magyar érvet, hogy a horvát rendszer 24 óra alatt összeomlott, de Magyarország hamarosan képes lesz a magyar-horvát határon is ellenőrizni az átlépést. A magyar kormány továbbra is együttműködik Németországgal és Ausztriával, bár a jövőt illetően nem tudni, mit akarnak az osztrákok.

A tájékoztató közben jött a hír, hogy az Európai Bíróság szerint börtönbe zárható, aki a beutazási tilalom ellenére belép egy uniós tagállamba.

Nem ellentétes az uniós joggal az olyan tagállami szabályozás, amely bűncselekménnyé nyilvánítja és börtönbüntetéssel fenyegeti azokat a nem uniós állampolgárokat, akik annak ellenére lépnek be ismét illegálisan egy uniós tagállam területére, hogy kitiltották onnan őket – állapította meg csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Azt már megint Lázár mondta, hogy közös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország). A határrendészeti együttműködés előkészítése zajlik, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban a napokban diplomáciai lépéseket tesz. A miniszter rendkívüli jelentőségűnek nevezte a V4-ek migrációs kérdésben egymás iránt tanúsított szolidaritását.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik